Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i pripremite si lim za pečenje, dimenzija 33 x 23 cm i dubine 5 cm, tako da ga namastite s 15 g maslaca.
Rastopite čokoladu na pari, a u posebnoj posudi, na srednje jakoj vatri rastopite 110 g maslaca s vrućom vodom i ostavite da lagano zakuha. Umiješajte u rastopljenu čokoladu i izmiješajte. Sklonite s vatre.
U posudu srednje veličine prosijte brašno, dodajte šećer i sol te izmiješajte. Dodajte smjesu s čokoladom i dobro izmiješajte drvenom kuhačom. Ubacite i kiselo vrhnje, vaniliju i sodu bikarbonu te ponovno dobro izmiješajte kako bi se sastojci povezali.
Umutite jaja i dodajte ih smjesi i miješajte dok se ne povežu.
Smjesu prebacite u kalup i ubacite u pećnicu. Pecite 30 minuta – čačkalica umetnuta u sredinu kolača bi trebala izaći čista.
Prije stavljanja glazure kolač ostavite da se u potpunosti ohladi.
Napravite glazuru tako da čokoladu prvo otopite na pari. U posudi srednje veličine postepeno sjedinite mlijeko i šećer.
U smjesu s mlijekom i šećerom dodajte rum te miješajte dok se sastojci ne sjedine, zatim dodajte i rastopljenu čokoladu i nastavite miješati dok se sve ne poveže.
Dodajte rastopljeni maslac i miješajte kako bi se sastojci povezali, ostavite kratko da se smjesa ohladi, zatim ju razmažite na ohlađeni kolač.