Kremšnita

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Kremšnita by Shutterstock Shutterstock
Kremšnita, ili po slavonski, krempita najkremastiji je kolač od jaja prema kojemu je malo tko ravnodušan. Spoj ukusne žute kreme od jaja, lisnatog tijesta i tučenog vrhnja osvaja na prvi zalogaj.

Sastojci

Broj porcija
6
500 glisnatog tijesta
8jaja
1,1 l mlijeka
150 gšećera za bjelanjke
150 gšećera za žumanjke
Prstohvat soli
2 paketića vanilin šećera
100 goštrog brašna
3 žlicekukuruznog brašna
500 mlvrhnja za šlag, dobro ohlađeno
Šećer u prahu, za posipanje

Priprema

1 Razvaljajte lisnato tijesto

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Lisnato tijesto podijelite na dva dijela te ih razvaljajte na dimenzije lima kojeg koristite. Izbodite vilicom, zatim stavite u prethodno namašćeni lim za pečenje.


2 Pecite

Ubacite u zagrijanu pećnicu i pecite 10 minuta. Drugi dio tijesta, prije pečenja, površinski zarežite nožem na kvadrate veličine po želji. Pecite 10 minuta.


3 Umutite žumanjke

Razdvojite bjelanjke i žumanjke. Žumanjcima dodajte šećer te miksajte nekoliko minuta dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte 100 ml mlijeka, brašno i kukuruzni škrob te nastavite još malo miksati.


4 Umutite bjelanjke

Bjelanjcima dodajte malo soli i šećera, zatim ih istucite u snijeg. U litru mlijeka dodajte oba vanilin šećera, zatim stavite na vatru.


5 Kuhajte kremu

Kada mlijeko zakuha, smanjite vatru pa, miješajući, dodajte smjesu sa žumanjcima. Miješajte nekoliko minuta, zatim dodajte pola snijega, kratko izmiješajte, dodajte preostali snijeg i nastavite miješati 2 minute na slabijoj vatri dok se sastojci ne povežu. Trebali biste dobiti jednoliku smjesu bez tragova bjelanjaka.


6 Stavite kremu na koru

Kremu izlijte na prvu koru koju ste ispekli. Ravnomjerno rasporedite te ostavite na sobnoj temperaturi kako bi se ohladila.


7 Napravite šlag

Nakon što se krema ohladila, metlice od miksera stavite na desetak minuta u zamrzivač, zatim napravite šlag prema uputama na pakiranju.


8 Premažite kolač šlagom

Šlag ravnomjerno rasporedite preko kreme, poklopite drugom korom i pospite šećerom u prahu.


9 Poslužite

Možete poslužiti odmah ili staviti u hladnjak do posluživanja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.