Štrukli

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Štrukli
Štrukli
Štrukli
Štrukli
Štrukli

Ovo nisu zagorski štrukli, ali su brežanski s Vukomeričkih gorica. Ovi su kuhani, ali mogu biti i pečeni.


Ovaj recept me naučila moja mama, a nju pokojna svekrva, tj. moja baka i tako se ovaj recept za štrukle prenosi s koljena na koljeno da se ne zaboravi.


Ja nekad napravim duplu smjesu pa ih zamrznem i samo kad mi trebaju tako smrznute stavim na kuhanje, okus je identičan.

Sastojci

Broj porcija
4

Tijesto

500 gbrašna
2jaja
200 mltople vode
50 mlulja

Nadjev

500 gsvježeg sira
2jaja
malo soli

Preljev

100 gmaslaca ili domaće svinjske masti

Priprema

Pomješajte jaja, brašno, prstohvat soli, ulje. Postepeno lagano dodajte vodu. Tijesto vam mora biti malo tvrđe i ne smije se lijepiti po rukama.


Ostavite ga sa strane 10 minuta da se odmori i sastojci povežu.


Za to vrijeme priremite nadjev. Kratko pomiješajte i sjedinite sir, jaja, sol.


Tijesto razvaljajte na površinu koju ste predhodno posipali brašnom, razvaljate tijesto tanko, na otpilike 0.5 cm.


Zatim po tijestu rasporedite nadjev po cijelom tijestu, jedino ostavite 2 cm od kraja da bude bez nadjeva jer u protivnom će vam nadjev na tom mjestu curiti.


Na sredini napravite križ s nožem i svaki kraj motajte jednako od unutra prema van.


Kad to napravite dobit ćete veliki valjak u obliku kruga. Sada s rukom označite svaku štruklu i režite s tanjurićem za kavu.


Stavite ih kuhati u kipuću slanu vodu 10 do 15 minuta, odnosno kad štrukli isplivaju na površinu, kuhajte ih još 5 minuta.


Kad su kuhani možete ih preliti s otopljenim maslacem ili otopljenom svinjskom masti ili ih možete preliti s vrhnjem za kuhanje i zapeći na 200 stupnjeva 10 minuta.

ivona19

Ključne riječi