Martinjska guska punjena vrganjima i heljdinom kašom

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
3h
Ukupno vrijemeUkupno
3h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Martinjska guska punjena vrganjima i heljdinom kašom by Shutterstock Shutterstock

Postoje brojna tumačenja zašto se na blagdan Svetog Martina priprema pečena guska, a najraširenije je ono prema kojem su guske svojim glasanjem odale sveca koji se sakrio u njihovu nastambu pred narodom koji ga je odlučio postaviti na biskupsku stolicu.

Sastojci

Broj porcija
6

Guska

1guska (3-4 kg)
sol
papar
1 lsuhog bijelog vina
2mrkve
2 glaviceluka
400 ml pilećeg temeljca

Nadjev

80 gsušenih vrganja
200 gheljde
500 mlvode
2 glaviceluka
1mrkva
2 žliceulja
sol
papar

Priprema

Marinada

1Pripremite gusku

Gusku temeljito operite iznutra i izvana, pa posušite kuhinjskim ručnicima. Nožem odstranite višak masnoće, zatim gusku iznutra i izvana natrljajte solju i paprom.


2Pripremite marinadu

Gusku stavite u odgovarajuću posudu i prelijte bijelim vinom, te ostavite da se u hladnjaku marinira 10-12 sati. Za to vrijeme, gusku okrenite nekoliko puta.


Nadjev

1Namočite vrganje

Ostavite vrganje da se namaču u 0,5 l vruće vode oko 20 minuta, zatim ih dobro ocijedite i sitno nasjeckajte.


2Tostirajte heljdu

U zagrijanoj tavi bez ulja, tostirajte heljdu 3-4 minute uz stalno miješanje.


3Skuhajte heljdu

Heljdu stavite u lonac, prelijte vodom i pustite da zavrije. Smanjite vatru na najnižu, pa kuhajte heljdu oko 7-8 minuta.


4Pirjajte luk i mrkvu

Ogulite i narežite luk na kockice. Mrkvu ogulite, operite i krupnije naribajte koristeći ribež.


Zagrijte ulje u tavi i pirjajte luk 2-3 minute, zatim dodajte mrkvu i pirjajte još 2-3 minute.


5Dodajte gljive

Povrću dodajte gljive i pirjajte još 4-5 minuta.


6Dodajte heljdu

Dodajte kuhanu heljdu, posolite i popaprite po ukusu. Dobro promiješajte, pa kuhajte 4-5 minuta. Ugasite vatru i pustite da se nadjev ohladi.


7Nadjenite gusku

Dobivenim nadjevom nadjenite gusku ali ne pretijesno jer će se pečenjem smjesa napuhnuti. Otvor možete zatvoriti pomoću drvenih štapića za ražnjiće. Dio nadjeva ugurajte ispod kože na prsima i kod bataka.

Pečenje

1Narežite luk i mrkvu

Dvije mrkve i dvije glavice luka krupnije narežite., pa ravnomjerno rasporedite po posudi za pečenje.


2Stavite gusku u lim za pečenje

Gusku izvadite iz marinade i dobro ocijedite, a u posudu za pečenje je stavite prsima prema dolje


3Ulijte temeljac

Ulijte 400 ml pilećeg temeljca u posudu za pečenje, pa gusku prekrijte aluminijskom folijom.


4Stavite peći u pećnicu

Gusku stavite na najnižu rešetku u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180°C i pecite između 40-50 minuta.


Tijekom pečenja probodite batke guske nekoliko puta drvenim ražnjićem kako bi iscurila mast.


5Uklonite aluminijsku foliju

Smanjite temperaturu pećnice na 170°C, uklonite aluminijsku foliju i okrenite gusku, te je prelijte masnoćom koja je istekla.


6Nastavite s pečenjem

Pecite gusku oko 2 sata i svako malo je prelijte mašću s dna posude za pečenje. Ako guska počne previše tamniti, prekrijte je papirom za pečenje ili aluminijskom folijom.


7Poslužite

Gusku možete poslužiti s mlincima ili pečenim krumpirom i salatom od kupusa.



Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.