Gusku temeljito operite iznutra i izvana, pa posušite kuhinjskim ručnicima. Nožem odstranite višak masnoće, zatim gusku iznutra i izvana natrljajte solju i paprom.
Gusku stavite u odgovarajuću posudu i prelijte bijelim vinom, te ostavite da se u hladnjaku marinira 10-12 sati. Za to vrijeme, gusku okrenite nekoliko puta.
Ostavite vrganje da se namaču u 0,5 l vruće vode oko 20 minuta, zatim ih dobro ocijedite i sitno nasjeckajte.
U zagrijanoj tavi bez ulja, tostirajte heljdu 3-4 minute uz stalno miješanje.
Heljdu stavite u lonac, prelijte vodom i pustite da zavrije. Smanjite vatru na najnižu, pa kuhajte heljdu oko 7-8 minuta.
Ogulite i narežite luk na kockice. Mrkvu ogulite, operite i krupnije naribajte koristeći ribež.
Zagrijte ulje u tavi i pirjajte luk 2-3 minute, zatim dodajte mrkvu i pirjajte još 2-3 minute.
Povrću dodajte gljive i pirjajte još 4-5 minuta.
Dodajte kuhanu heljdu, posolite i popaprite po ukusu. Dobro promiješajte, pa kuhajte 4-5 minuta. Ugasite vatru i pustite da se nadjev ohladi.
Dobivenim nadjevom nadjenite gusku ali ne pretijesno jer će se pečenjem smjesa napuhnuti. Otvor možete zatvoriti pomoću drvenih štapića za ražnjiće. Dio nadjeva ugurajte ispod kože na prsima i kod bataka.
Dvije mrkve i dvije glavice luka krupnije narežite., pa ravnomjerno rasporedite po posudi za pečenje.
Gusku izvadite iz marinade i dobro ocijedite, a u posudu za pečenje je stavite prsima prema dolje
Ulijte 400 ml pilećeg temeljca u posudu za pečenje, pa gusku prekrijte aluminijskom folijom.
Gusku stavite na najnižu rešetku u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180°C i pecite između 40-50 minuta.
Tijekom pečenja probodite batke guske nekoliko puta drvenim ražnjićem kako bi iscurila mast.
Smanjite temperaturu pećnice na 170°C, uklonite aluminijsku foliju i okrenite gusku, te je prelijte masnoćom koja je istekla.
Pecite gusku oko 2 sata i svako malo je prelijte mašću s dna posude za pečenje. Ako guska počne previše tamniti, prekrijte je papirom za pečenje ili aluminijskom folijom.
Gusku možete poslužiti s mlincima ili pečenim krumpirom i salatom od kupusa.