Proljetne rolice punjene mesom

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Proljetne rolice punjene mesom
Savršen lagani ručak za bilo koju priliku. Bilo u mesnoj ili potpuno vege varijanti.

Sastojci

Broj porcija
6
ROLICE:
četvrt glavice svježeg kupusa
glavica luka
2 manja mlada luka/1 mali poriluk
2 srednje mrkve
450 g miješanog mljevenog mesa
1 pakiranje tijesta za pite
UMAK:
1-2 čili papričice
2-3 češnja češnjaka
3 žlice rižinog octa (vinski ili jabučni kao zamjena)
3 žlice smeđeg šećera
1 čaša vode
soli po potrebi
usitnjene čili papričice po potrebi

Priprema

Naribamo ili isjeckamo na sitno sve povrće, kako je vama draže i lakše i potom ga stavljamo u vrući wok ili dublju tavu. Prepržimo dok ne omekša pa odvojimo sa strane.
Odmah potom stavljamo meso na jednako vruću tavu i pečemo prema željama. Osobno preferiramo više zapečeno dok se ne počne karamelizirati a potom pomiješamo s povrćem i ostavimo da se ohladi.
Dok se meso hladi, pripremamo slatki čili umak. Umak ne može biti jednostavniji, sve sastojke pomiješamo u malu tavicu ili posudu i na srednjoj vatri kuhamo dok se ne reducira. Po želji, nakon što dođemo do otprilike pola volumena od kojeg smo započeli, možemo zgusnuti s malo škroba i vode (žlica škroba na dvije žlice vode) ili ostaviti kako je. Preporučujem zgusnuti i to na ovaj način, nikako gustinom.
Potom na stol rasprostremo tijesto za pitu i nožem razrežemo na 4 jednaka dijela i krenemo s punjenjem. Preporuka je puniti tako da pravokutnik lista okrenemo tako da je jedan kut prema nama i od njega punimo prema "gore". Punimo jednu do jednu i pol žlicu po rolici. Najbolji omjer hrskavosti i punjenja daje dvije "plahte" ili pravokutnika na jednu punu žlicu punjenja te započnemo motanje prema gore pri čemu pazimo da na sredini pravokutnika lijevi i desni kut preklopimo preko punjenja i nastavimo rolati preko njih. Gornji kut potrebno je blago navlažiti vodom koja djeluje kao lijepilo u ovom slučaju. Ponovimo postupak dok ne napunimo sve rolice.
Na kraju ostaje nam samo na srednjoj do srednje visokoj vatri na puno ulja ispržiti rolice dok ne postanu zlatne boje i poslužiti.
p.s. Ako vam je ova verzija umaka preljuta, možete ju razblažiti kečapom (i malo prokuhati) ili uz rolice servirati neki umak na bazi jogurta.
p.p.s. Za vege verziju samo dodajte još po vlastitom ukusu plant based stvari tipa kelj, slanutak, punjenje tipa tofu i slično i za trećinu do polovicu povećajte količine povrća iz recepta.
Hrvoje
Hrvoje