Juha od celera s mrvljenim lješnjacima

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Juha od celera s mrvljenim lješnjacima by iStock iStock

Izdašan i zdrav recept za hladne zimske dane.


Sastojci

Broj porcija
4

Juha od celera

1 žlicamaslinovog ulja
1 glavicaluka, nasjeckanog
2 češnjačešnjaka, usitnjena
500 mlpovrtnog temeljca
¼ žličicenaribanog muškatnog oraščića
50 mlpunomasnog vrhnja

Crumble od lješnjaka

2 žlicelješnjaka, grubo nasjeckanih
2 žlicekrušnih mrvica
malo svježeg vlasca, sitno nasjeckanog

Priprema

Juha od celera

1Pirjajte povrće

Za početak zagrijte pola količine ulja u velikom loncu na srednje niskoj temperaturi. Dodajte luk, celer listaš i češnjak u lonac i djelomično poklopite poklopcem. Pustite povrće da se znoji oko 15 minuta, ili dok ne omekša.


2Dodajte celer korjenaš

Zatim u lonac dodajte celer korjenaš i sve zalijte povrtnim temeljcem. Pustite da zakuha, zatim poklopite posudu i ostavite kuhati 15 do 20 minuta, odnosno dok celer ne omekša.


3Umiješajte vrhnje

Nakon što je celer omekšao, maknite lonac s vatre i umiješajte muškatni oraščić, vrhnje te malo soli i papra po ukusu.


4Usitnite štapnim mikserom

Usitnite štapnim mikserom dok ne postigne željenu gustoću.


5Poslužite

Juhu poslužite u zdjelicama i žlicom pospite crumbleom od lješnjaka.

Crumble od lješnjaka

1Prepržite lješnjake i krušne mrvice

Dok se juha kuha, možete pripremiti preljev od lješnjaka. U tavi zagrijte preostalo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte lješnjake i krušne mrvice te ih lagano pržite nekoliko minuta dok ne porumene.


2Umiješajte vlasac

Dobivenu smjesu prebacite u zdjelu i umiješajte vlasac, te začinite po želji.



Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.

Ključne riječi