Salenjaci

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Salenjaci
Salenjaci
Salenjaci
Salenjaci

Nakon sezone čvaraka i pogačica, dođe sezona salenjaka. Još s domaćim pekmezom od šljiva, budu pun pogodak.

Sastojci

Broj porcija
30
600 gglatkog brašna
1svježi kvasac
1jaje
2 žlicešećera
1 prstohvatsoli
400 mltoplog mlijeka
350 gsala
pekmez od šljiva, šipka...

Priprema

1 Zamijesite

Stavite brašno, šećer i sol u posudu. Mlijeko s kvascem stavite grijati, da bude tek mlako, nikako vruće.

Izmutite jaje u mlijeku.


Dosipajte u brašno i polako mijesite tijesto. Po potrebi dodajte još tople vode. Umijesite tijesto, ostavite na toplom da naraste.


2 Dok tijesto raste, pripremite salo

Salo sameljite na mašini za mljeti meso. Pobrašnite radnu površinu i na nju istresite tijesto.


3 Preklapajte tijesto pa oblikujte salenjake

Razvaljajte tijesto i mažite salo do pola tijesta po dužini, pa preklopite. Ponavljajte postupak dok se sve salo ne potroši.


Kada se svo salo potroši, ostavite tijesto 10-20 minuta da se odmori.


Nakon toga valjajte tijesto na željenu debljinu, ali imajte na umu da će još narasti tokom pečenja.


Režite u kvadrate i na sredinu svake kocke stavite malo pekmeza od šljiva, šipka, miješanog voća.


Preklopite u trokut i savijte rubove prema donjoj strani.


4 Ispecite

Pecite u zagrijanoj pećnici 15-20 minuta na 200°C.