Domaći slanci

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći slanci by youtube
Domaći slanci
Slanci zbog kojih ćete zaboraviti na one iz pekare. Tek pečeni slanci su hrskavi izvana i mekani iznutra, a sljedeći dan će vam ostati jednako mekani ukoliko ih spremite u plastičnu vrećicu.

Sastojci

Broj porcija
5
500 gglatkog brašna
8 gsuhog kvasca
8 gsoli
4 gšećera
230 mlmlakog mlijeka
60 mlulja
75 mljogurta
¾ žličicejabučnog octa
10 gglatkog brašna
2 žlicevode
4 gsoli
Prstohvat aode bikarbone ili praška za pecivo

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Zagrijte pećnicu na 50 stupnjeva.

Sjedinite brašno, kvasac, sol i šećer – dobro izmiješajte, a u drugoj posudi sjedinite mlijeko, ulje, jogurt i ocat. Sastojke dobro izmiješajte, zatim postepeno dodajte brašno i umijesite tijesto koje bi vam trebalo biti malo ljepljivo. Dodajte malo brašna, otprilike 1 žličicu, te ga rasporedite po tijestu kako se ne bi lijepilo za površinu posude u kojoj se nalazi. 


2 Ostavite tijesto da naraste

Posudu s tijestom ubacite u toplu pećnicu te ju isključite, a tijesto ostavite 45 minuta unutra kako bi naraslo. 


3 Oblikujte slance

Izvadite iz pećnice, premijesite, zatim podijelite na 10 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte i stanjite kako biste dobili oblik slanca kao iz pekare te slažite u pekač obložen papirom za pečenje. Slobodno ih slažite jedan do drugog, neka se i spoje. Ostavite još 20-ak minuta na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva.


4 Stavite u pećnicu

Ubacite u pećnicu i pecite 10 minuta, a za to vrijeme pripremite slani preljev. Sjedinite vodu, sodu bikarbonu, brašno i sol i vaš je preljev spreman. 


5 Izvadite iz pećnice

Izvadite iz pećnice i prošarajte slanim preljevom, zatim vratite nazad u pećnicu na par minuta. Izvadite iz pećnice i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.