Zafrkanci s makom

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
25min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Zafrkanci s makom  by Shutterstock Shutterstock
Oduševite ekipu ovim ukusnim domaćim grickalicama od samo 5 sastojka. Poslužite ih uz vino ili pivo kao savršeno predjelo ukusnoj večeri.

Sastojci

Broj porcija
30
500 glisnatog tijesta
3žumanjka, izmućena
¾ žličicesoli
¼ žličicepapra
40 gmaka

Priprema

1 Razvaljajte lisnato tijesto

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Obložite dva lima papirom za pečenje. Pobrašnite čistu radnu površinu te razvaljajte lisnato tijesto u dva pravokutnika dimenzija otprilike 25 x 35 cm, a debljine otprilike 3 mm. Razvaljano tijesto prebacite na pripremljene limove za pečenje, zatim u hladnjak na 15-ak minuta.


2 Posipajte tijesto makom

Izvadite tijesto iz hladnjaka te jedan komad premažite žumanjkom, pospite sa soli i paprom, zatim i sjemenkama maka. Premažite i drugi komad tijesta žumanjkom te ga stavite preko prvog. Lagano pritisnite kako bi mak ostao unutra. Vratite tijesto u hladnjak na još 15 minuta.


3 Oblikujte zafrkance

Ponovno izvadite tijesto iz hladnjaka te ga premažite preostalim žumanjkom. Koristeći kotačić za rezanje pizze ili nož, razrežite tijesto na trakice dužine otprilike 25 cm i širine otprilike 6 mm. Uhvatite trakicu u sredini te ju zavrnite s obje strane dok ne bude čvrsto zamotana. Postupak ponovite s preostalim trakicama. 


4 Pecite zafrkance

Pecite 12 minuta dok zafrkanci ne poprime zlatno smeđu boju. Prebacite ih na rešetku da se u potpunosti ohlade. Čuvajte ih do tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.