Kolač s nektarinama, smokvama i ricottom

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
Kolač s nektarinama, smokvama i ricottom
Ovaj kolač napravljen je s našim kontinentalnim, domaćim smokvama, a bile su dovoljne svega 2 ili 3. Najbolje ljetno voće kolaču daje posebnu slatkoću i sočnost, a podatna ricotta mekoću. Jednostavan je za napraviti, pomalo je rustičnog izgleda i beskrajno je fin.

Sastojci

Broj porcija
10
3 zrele nektarine
150 g svježih, zrelih smokava, + nekoliko za ukras
Sok ½ limuna
200 g pšeničnog brašna, oštrog
1 čajna žlica praška za pecivo
150 g šećera
½ čajne žlice morske soli
100 g badema, mljevenih
150 g maslaca, nasjeckanog
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
2 jaja
200 g milerama
250 g ricotta sira
Šećer u prahu za posipanje

Priprema

Nektarine i smokve narezati na manje komade. Promiješati, poprskati sokom limuna i odložiti.
Brašno, prašak za pecivo, šećer, morsku sol, ribanu koricu limuna, bademe, maslac i ekstrakt vanilije prstima pomiješati dok se ne stvori mrvičasto tijesto. Jednu šalicu tijesta odvojiti za posip.
Jaja i kiselo vrhnje postepeno, uz stalno miješanje ručnim mikserom, dodati smjesi s maslacem i bademima. Miješati dok smjesa ne postane ujednačena i glatka.
Polovicu tijesta uliti u podmazan i papirom za pečenje obložen pomični kalup za torte promjera 20 cm i posipati s pola količine voća. Po vrhu razmazati pola količine ricotta sira. Pokriti preostalim tijestom, posipati preostalim voćem i razmazati preostalim ricotta sirom.
Kolač posipati prethodno sačuvanom šalicom mrvičastog tijesta i peći u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 1 h i 15 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se 15 minuta hladi u kalupu. Zatim izvaditi iz kalupa i potpuno ohladiti. Prije posluživanja kolač posipati šećerom u prahu i ukrasiti četvrtinama svježih smokava.
Laka kuharica
Laka kuharica