Crème Brûlée

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
5min
Ukupno vrijemeUkupno
35min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Crème Brûlée by youtube
Crème Brûlée
Ova svjetski poznata slastica sastoji se od bogate, guste kreme od jaja i tvrdog sloja karamele. Krema se kuha na štednjaku ili u vodenoj kupelji, zatim se posipa šećerom koji se karamelizira u pećnici ili brenerom.

Sastojci

Broj porcija
6
350 mlslatkog vrhnja
1mahuna vanilije
85 gšećera
4žumanjka

Priprema

1. Zagrijte slatko vrhnje

Ulijte slatko vrhnje u lonac. Mahunu vanilije prerežite na pola, a zatim izvadite sjemenke. Dodajte mahunu i sjemenke vanilije te polovicu šećera u lonac sa slatkim vrhnjem. Kuhajte na umjerenoj vatri 5 minuta, ili dok ne zavrije. Izvadite mahunu vanilije.


2. Umutite žumanjke

U velikoj posudi umutiti žumanjke sa preostalim šećerom dok ne postanu svijetli i pjenasti. Uz stalno miješanje prelijte kipuću kremu preko smjese jaja i šećera.


3. Skuhajte kremu

Smjesu ulijte natrag u lonac i kuhajte na jakoj vatri uz snažno miješanje. Kad krema počne kipjeti, odmah skinite s vatre i ulijte je u zdjelu.


4. Rasporedite i ohladite kremu

Podijelite kremu u 6 plitkih ramekina promjera oko 10 cm. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.


5. Karamelizirajte šećer

U međuvremenu zagrijte pećnicu s uključenim gornjim grijačem na temperaturu od 175-200°C. Pospite površinu svake posudice smeđim šećerom u debelom sloju, posložite u keramičku posudu te ih stavite u pećnicu i pecite dok se šećer ne karamelizira, ali ne duže od 3 minute. Ukoliko koristite brener, karamelizirajte ga brenerom, no pripazite da plamen nije direktno na šećeru kako ne bi izgorio.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.