Kolač s limunom i bademima

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Kolač s limunom i bademima by Shutterstock Shutterstock
Imamo recept za malo drugačiji jednostavni biskvitni kolač s bademima - u biskvitnu smjesu smo dodali kremu od limuna i zajedno ispekli. Tako pripremljen kolač ostaje sočan, a još nam je bolji poslužen uz tučeno vrhnje.

Sastojci

Broj porcija
8

Krema od limuna

2limuna (korica i sok)
150 gšećera
4jaja (L)
90 gmaslaca

Kolač

120 gomekšalog maslaca
120 gglatkog brašna plus jedna velika žlica
150 gšećera
1 žličicapraška za pecivo
½ žličicesoli
2jaja (L)
50 gbadema, mljevenih i tostiranih
25 gtostiranih listića badema
120 gslatkog vrhnja, za dekoraciju
1 žlicalikera od badema (po želji)

Priprema

Krema od limuna

1 Sjedinite sastojke

Za kremu u vatrostalnoj posudi sjedinite limunovu koricu, sok, šećer i jaja te dobro umutite. Dodajte maslac i stavite iznad lonca s proključalom vodom. Kuhajte 5 minuta, cijelo vrijeme miješajući dok se smjesa ne zgusne u kremu. Prelijte u zdjelu i prekrijte plastičnom folijom da se ne stvori korica. Stavite na najmanje sat vremena u hladnjak da se ohladi.

Kolač

2 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu promjera 23 cm namastite jednom žlicom maslaca i pobrašnite jednom žlicom brašna.


3 Miksajte

Izmiksajte preostali maslac i 150 g šećera. Miksajte dok krema ne postane lagana i prozračna. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U posebnoj posudi istucite jaja dok se počnu pjeniti. Pazite da ne pretjerate jer će kolač ispasti pretvrd. U smjesu s maslacem dodajte jaja i bademe i sve dobro izmiješajte.


4 Izlijte u kalup

U pripremljeni kalup izlijte smjesu. Oko ruba smjese, stavljajte ravnomjerno, žlicu po žlicu (8 žlica) kreme od limuna. 3 do 4 žlice stavite u sredinu smjese. Ostatak kreme možete čuvati u hladnjaku. Kolač posipajte tostiranim bademima.


5 Pecite

Pecite 40-ak minuta dok kolač ne porumeni. Kako biste provjerili je li kolač gotov, zabodite čačkalicu; ako izađe čista, kolač je spreman. Ostavite 10 minuta na rešetci da se u potpunosti ohladi.


6Poslužite

Po želji sjedinite tučeno vrhnje i liker od badema te ga poslužite uz kolač.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
563 kcal
Proteini
9 g
Masnoće
31 g
Ugljikohidrati
66 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.

Ključne riječi