Rožata

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 45min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Rožata

Klasični hrvatski desert.

Sastojci

Broj porcija
8
6jaja
6 žlicašećera
1vanilin šećer
500 mlpunomasnog mlijeka
10 žlicašećera, za karamel
50 mllikera od ruže

Priprema

1. Izmiksajte jaja

Jaja, šećer i mlijeko lagano izmiksajte dok se šećer ne otopi.


2. Pripremite karamelu

Otopite šećer u karamel svijetlo smeđe boje.


3. Napunite kalup

Koristite silikonski kalup za kuglof, a ako ga nemate može i metalni.

Obložite kalup karamelom (do 1/3 kalupa) i izlijte na karamel smjesu od jaja.


4. Ispecite rožatu

Stavite kalup u vodenu kupelj (do 1/2 kalupa tople vode). Kalup u vodenoj kupelji stavite u pećnicu zagrijanu na 150 C. Ostavite da se peče/kuha 2.5 sata.


5. Ohladite rožatu

Rožatu ostavite u kalupu da se hladi 24 sata u hladnjaku. Kalup ako je metalni, stavite na 30 sekundi u toplu vodu kako bi se karamel odvojio.


6. Poslužite

Na vrh kalupa stavite poslužavnik s visokim rubom te rožatu okrenite.

Kod serviranja, svaki komad rožate poprskajte likerom od ruža.