Pripremite protvan za pečenje, dno obložite papirom za pečenje. Protvan treba biti veličine u kojem ćete slagati i peći pofratnu gibanicu. Ako imate manji, nije problem - lako se “iskroji” budući da je biskvit u centru same gibanice.
Šećer i jaja miksajte dok se smjesa ne udvostruči i postane čvrsta i pjenasta. Dodajte ulje, izmiješajte pa dodajte vodu. Umiješajte brašno prosijano s praškom za pecivo.
Sipajte u protvan pa pecite na 150°C oko 15 minuta do zlatnosmeđe boje. Ohladite u protvanu i tek tada izvadite. Biskvit treba biti oko 2 cm debljine pa ako je previsok prerežite ga na željenu debljinu. Ogulite koricu s biskvita.
Otopite kvasac u mlakom mlijeku i dodajte malo šećera i brašna od ukupne količine. Kad kvasac proradi dodajte sve sastojke u brašno i zamijesite meko dizano tijesto. Pokrijte krpom i pustite dizati na toplom mjestu.
Zamijesite sve sastojke u glatko tijesto. Premažite uljem i pokrijte pa pustite 30 minuta da se odmara.
Za svaki nadjev, pomiješajte sve sastojke. Za nadjev od jabuka, jabuke operite ogulite i maknite sredinu s košticama. Naribajte, pa dodajte šećera i cimeta po želji.
Dizano tijesto razvaljajte u veličinu lima za pečenje plus toliko da ide van preko stijenki. Kolač nadjenite i preklopite tako da ga cijelog “zamotate” u dizano tijesto.
Vučeno tijesto razvucite tako da možete izrezati 7 kora veličine lima za pečenje. Na dno kalupa na dizano tijesto rasporedite pola nadjeva od oraha pa poškropite uljem i kiselim vrhnjem. Poklopite jednom korom vučenog tijesta tako da pokrijete orahe. Rasporedite pola nadjeva od maka, poškropite uljem i kiselim vrhnjem i malo pospite ribanim jabukama. Poravnajte i pokrijte slojem vučenog tijesta.
Sad rasporedite pola nadjeva od sira, pospite malo grožđica i opet poklopite vučenim tijestom. Tijesto premažite slojem marmalade od šljiva i stavite biskvit. Biskvit premažite slojem marmelade od šljiva pa stavite koru od vučenog tijesta.
Ponovite postupak - orasi-vučeno tijesto-mak plus jabuke-vučeno tijesto-sir-vučeno tijesto-pa samo sloj s jabukama.
Sloj dizanog tijesta koje visi preko rubova preklopite tako da lijepo pokrije površinu gibanice. Ne brinite ako neće lijepo izgledati jer kada je pečena i ohlađena, gibanicu okrenite naopačke pa je to u konačnici dno gibanice.
Gibanicu pustite da se diže na toplom pola sata pa stavite peći u pećnicu zagrijanu na 150°C sat vremena. Deset minuta prije kraja dignite temperturu na 180°C pa kad istekne puni sat ugasite pećnicu i ostavite gibanicu u pećnici još pola sata.
Izvadite gibanicu prekrijte krpom pa malo mlaku okrenite van na dasku da se ohladi do kraja.