Pofratna gibanica

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 15min
Ukupno vrijemeUkupno
2h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Pofratna gibanica by Slatka kuharica Slatka kuharica

U epizodi Slatke kuharice Petra Jelenić je u Svetom Martinu na Muri učila kako se radi tradicionalna Pofratna gibanica. Impresivan kolač od nekoliko vrsta tijesta i nadjeva, koji je radio domaćin Stanko Trstenjak.

Sastojci

Broj porcija
30

Biskvit

4jaja
250 gšećera
100 mlulja
250 gbrašna
1 vrećicapraška za pecivo

Dizano tijesto

500 gglatkog brašna
40 gkvasca
1jaje
300 mlmlijeka
5 žlicašećera
100 mlulja
Malo soli

Vučeno tijesto

500 gbrašna
230 mltople vode
1 žličicasoli
2-3 kapi octa
4 žliceulja

Nadjev od maka

300 gmljevenog maka
Šećer po želji
Vanilin šećer
Ribana korica jednog limuna

Nadjev od oraha

300 gmljevenih oraha
Šećer po želji
Vanilin šećer
Ribana korica jednog limuna

Nadjev od jabuka

1500 gjabuka
Šećer po želji
Cimet po želji

Priprema

1 Pripremite i ispecite biskvit

Pripremite protvan za pečenje, dno obložite papirom za pečenje. Protvan treba biti veličine u kojem ćete slagati i peći pofratnu gibanicu. Ako imate manji, nije problem - lako se “iskroji” budući da je biskvit u centru same gibanice.


Šećer i jaja miksajte dok se smjesa ne udvostruči i postane čvrsta i pjenasta. Dodajte ulje, izmiješajte pa dodajte vodu. Umiješajte brašno prosijano s praškom za pecivo.


Sipajte u protvan pa pecite na 150°C oko 15 minuta do zlatnosmeđe boje. Ohladite u protvanu i tek tada izvadite. Biskvit treba biti oko 2 cm debljine pa ako je previsok prerežite ga na željenu debljinu. Ogulite koricu s biskvita.


2 Pripremite dizano tijesto

Otopite kvasac u mlakom mlijeku i dodajte malo šećera i brašna od ukupne količine. Kad kvasac proradi dodajte sve sastojke u brašno i zamijesite meko dizano tijesto. Pokrijte krpom i pustite dizati na toplom mjestu.


3 Pripremite vučeno tijesto

Zamijesite sve sastojke u glatko tijesto. Premažite uljem i pokrijte pa pustite 30 minuta da se odmara.


4 Pripremite nadjeve

Za svaki nadjev, pomiješajte sve sastojke. Za nadjev od jabuka, jabuke operite ogulite i maknite sredinu s košticama. Naribajte, pa dodajte šećera i cimeta po želji.


5 Slažite gibanicu

Dizano tijesto razvaljajte u veličinu lima za pečenje plus toliko da ide van preko stijenki. Kolač nadjenite i preklopite tako da ga cijelog “zamotate” u dizano tijesto.


Vučeno tijesto razvucite tako da možete izrezati 7 kora veličine lima za pečenje. Na dno kalupa na dizano tijesto rasporedite pola nadjeva od oraha pa poškropite uljem i kiselim vrhnjem. Poklopite jednom korom vučenog tijesta tako da pokrijete orahe. Rasporedite pola nadjeva od maka, poškropite uljem i kiselim vrhnjem i malo pospite ribanim jabukama. Poravnajte i pokrijte slojem vučenog tijesta.


Sad rasporedite pola nadjeva od sira, pospite malo grožđica i opet poklopite vučenim tijestom. Tijesto premažite slojem marmalade od šljiva i stavite biskvit. Biskvit premažite slojem marmelade od šljiva pa stavite koru od vučenog tijesta.


Ponovite postupak - orasi-vučeno tijesto-mak plus jabuke-vučeno tijesto-sir-vučeno tijesto-pa samo sloj s jabukama.


Sloj dizanog tijesta koje visi preko rubova preklopite tako da lijepo pokrije površinu gibanice. Ne brinite ako neće lijepo izgledati jer kada je pečena i ohlađena, gibanicu okrenite naopačke pa je to u konačnici dno gibanice.


6 Ispecite

Gibanicu pustite da se diže na toplom pola sata pa stavite peći u pećnicu zagrijanu na 150°C sat vremena. Deset minuta prije kraja dignite temperturu na 180°C pa kad istekne puni sat ugasite pećnicu i ostavite gibanicu u pećnici još pola sata.


Izvadite gibanicu prekrijte krpom pa malo mlaku okrenite van na dasku da se ohladi do kraja.

Napomena

Recept je za lim za pečenje dimenzija 35 x 30 cm i visine 10 cm.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.

Ključne riječi