Baba ganoush

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Baba ganoush
Dašak Istoka na vašem tanjuru.

Sastojci

Broj porcija
6
2patlidžana, srednje velika
2 češnjačešnjaka
2 žlicemaslinova ulja
1 žlicatahini paste
½ žličicedimljene slatke paprike u prahu
Sol, po ukusu
Papar, , po ukusu
Malo svježe sjeckanog lišća peršina
Napomena:

Priprema

1. Operite patlidžane, dobro ih obrišite pa ih posložite cijele na pleh obložen papirom za pečenje i ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220°C stupnjeva. Pecite ih 60 minuta, ali tako da ih svakih 15 minuta okrećete.NAPOMENA: idealno bi bilo da, ako vam to uvjeti dozvoljavaju naravno, patlidžane ispečete na roštilju, na otvorenom, kako bi dobili onaj fini dimljeni štih. Druga varijanta je (kojom se i ja ponekad služim) da ih prvo dobro ispečete na otvorenom plamenu vašeg plinskog štednjaka (ja izvrtim sa svih strana da dobro pocrne, a onda ih gurnem u pećnicu na 200°C stupnjeva da se dobro ispeku, odnosno, da se iznutra dobro skuhaju i omekšaju).
2. Kad ste ispekli patlidžane, stavite ih u cjedilo i pustite da se malo ohlade. Kad su se ohladili toliko da im možete bez problema oguliti kožicu, ogulite ih  i malo ih razrežite i ostavite ih u cjedilu da se cijede najmanje 30 minuta.NAPOMENA: ja ih obično ispečem navečer, ogulim i stavim u cjedilo, pokrijem čistom krpom i pustim da se cijede do ujutro. Na taj način sam sigurna da su ispustili svu vodu i da mi kasnije baba ghanoush neće biti voden.
3. Kad su se patlidžani iscijedili, dobro ih protisnite vilicom (možete ih pretvoriti u kašu ili manje protisnuti kako bi vam ostali veći komadići patlidžana), dodajte im protisnuti ili sitno ribani češnjak, sol, papar, limunov sok, maslinovo ulje, tahini pastu i dimljenu papriku. Sve dobro izmiješajte, stavite u zdjelicu, prelijte obilno maslinovim uljem, posipajte sitno sjeckanim lišćem peršina, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na par sati da se dobro ohladi i da se svi okusi prožmu.
4. Ispecite pita bread ili naan pogačice, ili samo narežite na tanko kruh koji imate i malo ga izgrilajte na tavi, ili pripremite krekere/tortille i poslužite uz ovaj divni baba ghanoush. Uživajte u dašku Istoka na vašem stolu.
Pozovite prijatelje ili sebično, sami, slistite ovu slasnu deliciju!