Morska maništra

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Morska maništra
Morska maništra

Sastojci

Broj porcija
2
priljepci, nanari, kamenice, pedoče
4režnja češnjaka
3mlade kapulice
200 mlbijelog suhog vina
maslinovo ulje
sol, papar, peperončino
manistra

Priprema

1 Skuhajte školjke

Skupljene školjke, ako znate da je more čisto tamo di lovite, ne triba dodatno čistit. U teću stavite maslinovo uje, peršin i dva stiješnjena režnja češnjaka; bokunić zagrijte da zamirišu i na to bacite školjke. Kad počnu lipo cvrčati i teća “skakat”, podlijte bijelim vinom i poklopite. Kuhajte dok se školjke ne otvore.


2 Popržite luk i češnjak

Nakon kuhanja procidite umak od školjaka i stavite ga sa strane; možete ga malo uliti i u vodu u kojoj ćete skuhati tjesteninu. Na maslinovom ulju zažutite mladi luk ili ljutiku, posolite, pa dodajte češnjak.


3 Dodajte meso školjaka i umak

Kad češnjak zamiriše, dodajte meso školjaka koje ste očistili (s priljepaka skinite probavnu kesu i “konopčić”). U školjke dodajte bijelog vina, a nakon što alkohol ispari, ulijte sačuvani umak. Vodite računa o količini: uvik triba pirjati, ne kuhati. Popaprite ili dodajte jedan peperončino. Ako želite školjku skroz mekšu, pirjajte duže, uz postupno dodavanje umaka ili ribljeg temeljca — do željene teksture.


4 Skuhajte tjesteninu

Svježu tjesteninu skuhajte 2 minute u slanoj vodi (ili u vodi s malo umaka), dodajte u školjke i, dodavanjem škrobne vode i umaka, kuhajte do željene tvrdoće. Sklonite s vatre i dodajte svježi peršin prije posluživanja.

Vjekoslav Grgantov
Vjekoslav Grgantov