Pečena svinjetina s medom i soja umakom

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
3h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Pečena svinjetina s medom i soja umakom
Tajna mekanog i sočnog mesa je u vremenu pečenja, prvo smo pekli meso 2 sata na 180 stupnjeva, a zatim smo pojačali pećnicu na 220 stupnjeva i pekli još 30 minuta. Svinjetinu smo prelili umakom od meda, šećera i soje, a poslužili uz krumpir i papriku.

Sastojci

Broj porcija
4
270 mlsoja umaka
50 gšećera
3 žlicenasjeckanog češnjaka
25 gnasjeckanog mladog luka
1 kgcarskog mesa u komadu
3paprike (žuta, crvena, zelena)
6mladih manjih krumpira
Sol po ukusu
Papar po ukusu
220 gsmeđeg šećera
170 gmeda
3 žlicemaslinovog ulja

Priprema

1Pripremite meso

Meso operite i posušite papirnatim ručnicima. Kožu zarežite oštrim nožem na kockice dimenzija otprilike 2 x 2 cm, režite plitko bez da zarežete i meso. 


2Marinirajte meso

U većoj i dubljoj posudi sjedinite 240 ml soja umak, šećer, češnjak i mladi luk. Stavite svinjetinu u marinadu, okrenite par puta, prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 1 sat. 


3Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.


4Pecite

Stavite 2 žlice maslinovog ulja na lim za pečenje te na njega stavite marinirano meso okrenuto kožom prema gore. Prelijte ga s ostatkom maslinovog ulja i stavite u pećnicu na 2 sata.  


5Pripremite krumpir

Dok se meso peče pripremite krumpir i papriku. Ako koristite mladi krumpir, koru mu nije potrebno guliti samo ga dobro operite i narežite na četvrtine. 


6Kuhajte

U veći lonac stavite vodu, prstohvat soli i pričekajte da zavrije. Ubacite krumpir i kuhajte ga 10 minuta. 


7Pripremite papriku

Papriku operite, očistite i narežite na trakice. Nakon 10 minuta krumpir ocijedite. 


8Napravite umak

U manjoj posudi pomiješajte smeđi šećer, med i 30 ml soja umaka pa ostavite sa strane. 


9Pojačajte temperaturu pećnice

Nakon 2 sata pečenja izvadite meso iz pećnice i pojačajte temperaturu na 220 stupnjeva. 


10Začinite

Meso izvadite na tanjur, a krumpir i papriku prebacite na lim za pečenje i okrenite par puta kako bi se masnoća ravnomjerno rasporedila. Začinite sa soli i paprom po ukusu. Napravite mjesta u sredini pa vratite meso. 


11Pecite

Pripremljeni umak prelijte preko mesa i stavite u pećnicu na 30 minuta ili dok meso ne dobije zlatnu i hrskavu koricu. 


12Poslužite

Izvadite iz pećnice i ostavite meso da odmori 10 minuta prije rezanja. Meso narežite i servirajte s pečenim krumpirom i paprikom. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.