Čokoladna rolada

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
55min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Čokoladna rolada
Ova klasična čokoladna rolada je kombinacija mekanog i prozračnog čokoladnog biskvita, kreme od slatkog vrhnja i čokoladne glazure.

Sastojci

Broj porcija
8

Biskvit

180 gčokolade za kuhanje
3 žliceskuhane kave (malo jače skuhane kave) ili vode
6jaja
140 gšećera
Prstohvat soli
2 žlicekakaa

Krema

250 mlvrhnja za šlag
2 žlicešećera u prahu
½ žličiceekstrakta vanilije

Glazura

120 gčokolade
130 mlvrhnja za šlag

Priprema

Biskvit

1 Rastopite čokoladu

Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Pekač dimenzija 25 x 33 cm malo namastite i obložite papirom za pečenje. Skuhajte kavu (ako ju koristite) i natrgajte čokoladu za kuhanje. U manju posudu dodajte natrganu čokoladu, skuhanu kavu (ili vodu) i rastopite na štednjaku na pari ili u mikrovalnoj. Izmiješajte i ostavite da se ohladi.


2 Izmiksajte smjesu

Razdvojite žumanjke od bjelanjaka te žumanjke u većoj posudi izmiksajte u svijetlu i pjenastu smjesu. Miješajući postepeno dodajte šećer, zatim polagano dodajte i smjesu s čokoladom. U drugu posudu, u kojoj su bjelanjci, dodajte i malo soli, zatim ih istucite u čvrsti snijeg kojeg ćete pažljivo, zatim, umiješati u smjesu sa žumanjcima i čokoladom.


3 Ispecite biskvit

Smjesu prebacite u pripremljeni kalup, zagladite površinu i ubacite u pećnicu. Pecite 15 minuta, zatim izvadite iz pećnice i prekrijte biskvit vlažnom krpom i ostavite da odstoji 10-ak minuta. 


4 Zarolajte biskvit

Nakon 10 minuta, biskvit posipajte jednom žlicom kakaa, izvadite iz pekača, zatim ponovno pokrijte krpom i ostavite još malo, nakon čega ćete ponovno posipati biskvit ostatkom kakaa i zarolati ga u vlažnu krpu. Ostavite sa strane i pripremite nadjev.

Nadjev

5 Izmiksajte šlag i nadjenite roladu

Napravite nadjev tako da vrhnje za šlag sjedinite sa šećerom i ekstraktom vanilije. Miksajte dok ne dobijete čvrsti šlag. Nakon što ste napravili nadjev, razmotajte biskvit i premažite ga, zarolajte i malo stisnite.

Glazura

6 Rastopite čokoladu

Napravite čokoladnu glazuru tako da zagrijete vrhnje za šlag i prelijete ga preko natrgane čokolade, zatim dobro izmiješate i nastavite miješati dok ne dobijete glatku smjesu. Roladu prelijte pripremljenom glazurom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.