Umami patlidžan s pire krumpirom

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Umami patlidžan s pire krumpirom
Umami patlidžan s pire krumpirom
Umami patlidžan s pire krumpirom
Umami je peti element okusa uz 4 osnovna koja su nam poznata, slatko, slano, gorko i kiselo. Umami je okus kojeg je najteže opisati, za ljubitelje dobrog jela to je onaj osjećaj okusne potpunosti i užitka pri jelu; zaokružena cjelina uravnoteženih okusa koji pružaju puno više od pojedinačnih sastojka.

Sastojci

Broj porcija
2
2 manja patlidžana
4 žlice soja umaka
200 ml vode
2 žlice aceta balsamica
2 žlice male senfa
4 žlice sirupa od datulja
5 g ružmarina
5 g papra
6 žlica maslinovog ulja
5 krumpira
100 ml mlijeka
1 žlica maslaca

Priprema

Sve gore navedene količine za sastojke za patlidžan su za 2 tave, tako da po jednoj tavi ide pola od navedenih količina.
Patlidžan narezati na šnite široke otprilike 1cm, posoliti i ostaviti da puste vodu. Dobro ih ocijediti i posuti po njima ružmarin i papar (slika).
U zagrijanu tavu staviti ulje i staviti patlidžan da se prži. Dobro ga zapeći s obje strane da dobije boju.
Dodati vodu, soja sosa, aceto balsamico, sirup od datulja i senf. Pustiti da ukuha par minuta , skinuti s vatre i ponoviti postupak još jednom za preostalu količinu.
Narezati krumpir na kocke i staviti da se kuha i posoliti. . Nakon 20ak minuta, kad omekša, skinuti s vatre, procijediti i zgnječiti. Dodati maslac i mlijeko, te dobro promiješati.
Marijana
Marijana
Mama na porodiljnom. Učim živjeti s malom bebom, dati joj sve što treba, a da pritom mama i tata ne ostanu gladni. Volimo puno papati, svo troje! Štoviše, mislimo za sebe da smo gurmani. On je vegetarianac, a ja nešto između. Uživam u kuhanju novih recepata, koliko mi ona dozvoli..

Ključne riječi