Pirov kruh s makom

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Pirov kruh s makom
Savršena kombinacija okusa.

Sastojci

Broj porcija
15
500 gpirovog brašna
1 žličicasoli
1 žličicašećera
1paketić suhog kvasca
400 mlmlake vode

Priprema

1 Pomiješajte sastojke

Brašno stavite u veću zdjelu i dodajte mu sol, šećer, suhi kvasac i sve dobro izmiješajte.


Dodajte lagano vodu i miješajte dok se masa ne pretvori u tijesto.


2 Ostavite da se diže

Pokrijte čistom krpom i ostavite 15 minuta.


Još jednom kratko izmiješajte i ostavite tijesto da se diže 45 minuta.


Tijesto mora biti malo rijeđe pa preporučujemi miješati kuhačom.


3 Stavite u kalup

Kalup za kruh prekrijte papirom za pečenje i prebacite tijesto.


Kruh zarežite po površini, premažite uljem, posipajte s makom i sezamom.


Ostavite kruh da ostoji još dodatnih 20 minuta te ubacite u pećnicu koja je zagrijana na 200°C.


4 Ispecite

Pecite 30 minuta na 200°C, te smanjiti na 180°C i još pecite 15 minuta. Vrijeme i temperaturu prilagodite vašoj pećnici jer ne rade sve isto.


Ubodite čačkalicu u sredinu kruha i ako izađe čista, znači da je gotov. Ohladite i kruh je spreman za jelo.

Maja Kalaica
Maja Kalaica