Najmekša hamburger peciva

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Najmekša hamburger peciva by Shutterstock Shutterstock
Mekana i pahuljasta, a tako lagana za napraviti, ova domaća peciva za hamburgere bez konkurencije su bolja od kupovnih!

Sastojci

Broj porcija
8
1pakiranje suhog kvasca
1 kgvišenamjenskog brašna (mješavina oštrog i glatkog brašna)
230 mltople vode
3 žlicemaslaca, rastopljenog
3 žlicešećera
1¼ žličicesoli
1 žličicamaslinovog ulja
1jaje, tučeno
1 žlicamlijeka
1 žličicasjemenki sezama ili po potrebi

Priprema

1 Pripremite pleh za pečenje

Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje.


2 Pripremite kvasac

Stavite kvasac u veliku zdjelu te umutite sa 60 g glatkog brašna i toplom vodom dok ne postane glatko. Ostavite da odstoji dok smjesa ne postane pjenasta, 10 do 15 minuta.


3 Sjedinite sastojke

U smjesu kvasca umutite 1 jaje, otopljeni maslac, šećer i sol. Dodajte preostalo brašno (oko 375 g).


4 Umijesite tijesto

Stavite nastavak za tijesto na miješalicu i mijesite tijesto na maloj brzini dok ne postane mekano i ljepljivo, 5 do 6 minuta ili umijesite tijesto rukom. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte još malo brašna.


5 Oblikujte tijesto

Premjestite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu; tijesto će biti ljepljivo i elastično, ali se ne bi trebalo lijepiti za prste. Tijesto lagano oblikujte u glatki, okrugli oblik, lagano podvlačeći mekane krajeve ispod.


6 Ostavite tijesto da se diže

U čistu zdjelu nakapajte maslinovo ulje te nekoliko puta okrenite tijesto kako bi se površina tijesta premazala uljem. Pokrijte zdjelu aluminijskom folijom. Pustite da se tijesto diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči, oko 2 sata.


7 Podijelite na 8 dijelova 

Premjestite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu. Potapkajte par puta kako biste maknuli mjehuriće, a zatim oblikujte tijesto u blago zaobljeni pravokutnik veličine oko 12 x 25 centimetara i debljine oko 6 cm . Po potrebi posipajte brašnom. Izrežite tijesto na 8 jednakih dijelova. Oblikujte svaki komad u okrugli oblik, lagano uvlačeći krajeve odozdo kao prije.


8 Oblikujte krugove

Rukama nježno oblikujte plosnate krugove debljine oko 2 cm. Rasporedite tijesto na pripremljeni lim za pečenje ostavljajući razmak oko 2 cm između svakog komada tijesta te ih lagano pospite brašnom. Lim za pečenje prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se dižu dok se ne udvostruče, oko 1 sat.


9 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva C.


10 Premažite

U posudici vilicom umutite 1 jaje s mlijekom. Nježno premažite vrhove peciva smjesom jaja, a zatim svako pecivo pospite sjemenkama sezama.


11 Pecite

Pecite u zagrijanoj pećnici dok na vrhu lagano ne porumeni, 15 do 17 minuta. Pustite da se potpuno ohladi, maknite s pleha i prerežite na pola da biste poslužili. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.