Zapečeni krumpir sa sirom

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Zapečeni krumpir sa sirom by Shutterstock Shutterstock
Pripremljen sa slasnim umakom od sira i zapečen u pećnici ovaj krumpir postaje prava poslastica! Poslužen kao prilog ili samostalno uz zdjelu salate osvojit će te na prvi zalogaj!

Sastojci

Broj porcija
4

Krumpir

1,2 kgcijelog krumpira
3 žliceulja
1 žličicasoli
1 žličicaslatke mljevene paprike

Umak od sira

3 žlicemaslaca
45 goštrog brašna
470 mlpunomasnog mlijeka
160 g kiselog vrhnja
1 žlicapaste od rajčice
2 chili papričice, sitno nasjeckane
160 gribanog sira
½ žličicesoli

Priprema

Krumpir

1 Skuhajte krumpir

Stavite kuhati veliku posudu sa slanom vodom. Očistite krumpir, a zatim svaki izrežite na 8 kriški. Kuhajte 6 minuta, ocijedite i ostavite da se malo ohladi. 


2 Začinite krumpir

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva C. Veliki pleh za pečenje premažite uljem. Dodajte krumpir, začinite solju i paprikom te ravnomjerno rasporedite.


3 Pecite

Pecite 30 minuta, okrećući jednom ili dva puta kako bi se krumpir ravnomjerno ispekao, a zatim ostavite da se ohladi.

Umak od sira

4 Pripremite umak od sira

U velikoj posudi otopite maslac, dodajte brašno i neprestano miješajte 1 minutu. Postupno dodajte mlijeko, temeljito miješajući nakon svakog dodavanja kako biste uklonili grudice. Kad dodate svo mlijeko, umiješajte kiselo vrhnje, pastu od rajčice i polovicu nasjeckane chli papričice. Kad smjesa postane glatka, dodajte polovicu sira i miješajte dok se ne otopi.


5 Pecite

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva C. Rasporedite šaku preostalog ribanog sira u posudu za pečenje. Krumpire kružno rasporedite u posudi.Ulijte umak od sira, a zatim pospite preostalim sirom i nasjeckanom papričicom. Pecite 15 minuta dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Poslužite odmah.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.