Zapečena palenta Margherita

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Zapečena palenta Margherita by Shutterstock Shutterstock
Jednostavan recept za zapečenu palentu prelivenu umakom od rajčice, svježim bosiljkom i mozzarellom. Gotovu palentu možete narezati na tanke prutiće ili na trokute.

Sastojci

Broj porcija
6
210 gpalente (kukuruzna krupica)
1,6 lpovrtnog temeljca ili vode
1 žličicasoli
85 gpesta od bosiljka
170 gdimljene goude, naribane
1 staklenkamarinara umaka
20 velikihsvježih listova bosiljka
2 velikesvježe kugle mozzarelle

Priprema

1 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva C. Posudu za pečenje dimenzija 22 x 33 cm premažite uljem. 


2 Kuhajte palentu

Temeljac ili vodu ulijte u veliki lonac za kuhanje i stavite na srednje jaku vatru. Kad prokuha, umiješajte palentu i posolite. Smanjite vatru i kuhajte 15 minuta uz povremeno miješanje kako se palenta ne bi lijepila za dno posude.


3 Umiješajte sastojke

Kad palenta postane gusta i kada se zrnca palete više ne osjete i budu mekana, isključite vatru. Umiješajte pesto i dimljenu gaudu. Palentu sipajte u posudu za pečenje te zagladite u ravnomjernom sloju.


4 Pecite

Palentu pecite 25 minuta, nepokrivenu. U međuvremenu narežite kugle mozzarelle na 12 kriški.


5 Dodajte ostale sastojke

Pečenu palentu prelijte marinarom i zagladite u ravnomjerni sloj. Preko marinare rasporedite 12 velikih listova svježeg bosiljka, a zatim 12 kriški mozzarelle. 


6 Poslužite

Ponovno pecite 10-15 minuta dok se sir se ne otopi. Ostavite palentu da se odmori 5 minuta, prije rezanja te poslužite!

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
297 kcal
Proteini
15 g
Masnoće
15 g
Ugljikohidrati
25 g
Kolesterol
47 mg
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.