Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva C. Posudu za pečenje dimenzija 22 x 33 cm premažite uljem.
Temeljac ili vodu ulijte u veliki lonac za kuhanje i stavite na srednje jaku vatru. Kad prokuha, umiješajte palentu i posolite. Smanjite vatru i kuhajte 15 minuta uz povremeno miješanje kako se palenta ne bi lijepila za dno posude.
Kad palenta postane gusta i kada se zrnca palete više ne osjete i budu mekana, isključite vatru. Umiješajte pesto i dimljenu gaudu. Palentu sipajte u posudu za pečenje te zagladite u ravnomjernom sloju.
Palentu pecite 25 minuta, nepokrivenu. U međuvremenu narežite kugle mozzarelle na 12 kriški.
Pečenu palentu prelijte marinarom i zagladite u ravnomjerni sloj. Preko marinare rasporedite 12 velikih listova svježeg bosiljka, a zatim 12 kriški mozzarelle.
Ponovno pecite 10-15 minuta dok se sir se ne otopi. Ostavite palentu da se odmori 5 minuta, prije rezanja te poslužite!
(po porciji)