Bifanas - portugalski sendviči sa svinjetinom

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Bifanas - portugalski sendviči sa svinjetinom by Shutterstock Shutterstock
Bifanas je tradicionalni portugalski sendvič napravljen od tankih kriški svinjetine koje se mariniraju i krčkaju u umaku od bijelog vina, češnjaka i paprike te poslužuju u mekim pecivima s puno senfa i piri-piri umaka.

Sastojci

Broj porcija
4
1½ kgsvinjskih kotleta bez kostiju, tanko narezanih
360 mlbijelog vina
6 češnjačešnjaka, sitno nasjeckanih
2 listalovora, prelomljena na pola
1 žlicavinskog octa
1 žlicaslatke paprike
2 žličicekrupne soli
3 žlicesvinjske masti
Žemljice ili peciva po želji, za posluživanje
Senf, za posluživanje
Piri-piri umak (ili ljuti umak po želji), za posluživanje

Priprema

1 Istucite meso

Stavite krišku svinjskog kotleta u vrećicu s patentnim zatvaračem ili između dva komada plastične folije i tucite batom za meso ili valjkom dok ne postane vrlo tanak, debljine oko 3 mm. Ponovite s ostatkom svinjetine.


2 Napravite marinadu

U zdjelici pomiješajte vino, češnjak, lovorov list, ocat, papriku i sol. Meso stavite u marinadu tako da bude potpuno potopljeno marinadom. Stavite u hladnjak 1 do 1 1/2 sata, miješajući meso nekoliko puta.


3 Pecite

Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i dodajte svinjsku mast. Izvadite svinjetinu iz marinade, protresući višak i dodajte sve odreske u tavu pazeći da nisu prenatrpani. Pecite kotlete otprilike 2 minute po strani, dok ne poprime zlatno smeđu boju. Dodajte još svinjske masti ako je potrebno. Pečene kotlete premjestite na tanjur.


4 Zagrijte meso

U tavu u kojoj se peklo meso dodajte preostalu marinadu i lovorov list za deglaziranje tave. Pustite neka smjesa vrije dok se ne reducira za oko 1/3, 4 do 6 minuta. Dodajte kotlete natrag u tavu, smanjite vatru na lagano i pustite da se kuhaju par minuta dok se ne zagriju.


5 Poslužite 

Prerežite žemljice na pola. Žlicom prelijte malo umaka, dodajte svinjetinu i, ako želite, poslužite s umakom od senfa i piri-piri umakom.

Napomena

Možete i dodati priloge po želji poput karameliziranog luka, kiselih krastavaca ili salate.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.