Isprobano!

Banana bread s čokoladom
1h 20min

Ovo je recept preuzet s Bon Apetita, dodao sam neke svoje preinake, ali ništa dramatično tako da slobodno pratite originalni recept na njihovim stranicama ili YouTube kanalu. Taj recept je meni daleko najbolji, sladak, sočan i s intenzivnim okusom banane. Ako volite dodajte sitno nasjeckane orahe, možete i bez čokolade ako vam ne paše, ali mislim da tamna čokolada daje posebno dobar kontrast slatkom kolaču. Možete i dodati ekstrakt vanilije ili dio šećera zamijeniti vanili šećerom. Jedini manje tipičan sastojak je melasa, može se kupiti u Tvornici Zdrave Hrane i vjerojatno na još par mjesta. Ako je nemate, može se zamijeniti šećer i melasa s 200g smeđeg šećera, kao što je u originalnom receptu. Možete i u potpunosti izostaviti melasu, ali bit će manje sočan kolač. Moja preporuka bi bila da nabavite pakiranje jer traje jako dugo i iskoristiva je gdje god recept zatraži smeđi šećer, a zauzima puno manje prostora u kuhinji. Tamnu čokoladu možete zamijeniti s mliječnom ili kombinacijom mliječne i tamne, ali u tom slučaju smanjite malo količinu šećera. Ovo je idealna upotreba za banane koje su počele crniti, takve banane su najslađe i odlično pašu u kolaču. Ja volim pojedine banane koje počnu crniti staviti u frizer i napraviti ovaj recept kad ih se nakupi 5 u frizeru. Treba ih onda odmrznuti par sati i ocijediti vodu koja se nakupi kod smrzavanja.