Neretvanski brudet

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Neretvanski brudet by Shutterstock Shutterstock

Brudet, brujet ili brodet je tradicionalno dalmatinsko jelo koje se često sprema duž cijelog Jadrana. Neretvanski brudet priprema od dva jedinstvena sastojka - jegulja i žaba, uz dodatak riba poput škarpine, kokota ili pauka. Ovo jelo danas se poslužuje u restoranima kao delicija, iako je u prošlosti bilo jelo siromašnog stanovništva. 


Sastojci

Broj porcija
6
800 gluka, nasjeckanog na kockice
5 češnjačešnjaka, sitno nasjeckana
3lovorova lista
2 komadadomaće ljute paprike
1,2 kgoguljene rajčice, sitno sjeckane
1 kgjegulje, zarezana na zvona duljine 4-5 cm
1 kgribe ( škarpina, kokot, pauk)
2 žlicevinskog octa
1 žlicašećera (po potrebi)
10očišćenih žaba
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
½ vezice peršina, grubo nasjeckanog
Maslinovo ulje
Voda
Brašno ( po potrebi)

Priprema

1 Pirjajte povrće

U pliću i širu zdjelu stavite ulje i pričekajte da se zagrije. Ubacite nasjeckani luk i povremeno miješajte. Kad luk postane staklast dodajte češnjak, lovorov list, domaće ljute paprike i rajčicu. 


2 Dodajte jegulju i ribu

Jegulju je potrebno izrezati na zvona, da ostane na kostima, a zatim je potrebno svako zvono posebno očistiti. Ribu je potrebno očistiti, oprati i po potrebi narezati na 2 do 3 komada, ovisno o veličini. Kad je rajčica dovoljno kuhana, dodajte jegulju i ribu. U zdjelu dodajte i malo vode, tek toliko da prekrije ribu. Dodajte i 2 žlice vinskog octa koji će pomoći da se riba ne raspadne tijekom kuhanja. 


3 Protresite

Kuhajte na laganoj vatri, nepoklopljeno otprilike 15 minuta. Povremeno protresite zdjelu, no nikako nemojte miješati brudet. Probajte i po potrebi dodajte malo šećera.


4 Dodajte žabe

Dodajte očišćene žabe te začinite sa soli i paprom po ukusu. Brudet se kuha dok riba ne omekša, zavisno o vrsti ribe, otprilike 30 do 40 minuta. Pred kraj kuhanja, ako želite gušći umak, možete dodati i malo brašna. Isprobajte, začinite po ukusu, te dodajte nasjeckani peršin.


5 Poslužite

Brudet poslužite s palentom. 


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.