Zagrebačke kremšnite

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Zagrebačke kremšnite by Shutterstock Shutterstock

Zagrebačka kremšnita sastoji se od tankog sloja lisnatog tijesta, kreme od jaja, sloja šlaga i čokoladne glazure. Upravo po tom čokoladnom sloju razlikuje se zagrebačka kremšnita od samoborske s lisnatim tijestom. Ovaj kolač izmislio je Stjepan Vincek, koji tvrdi da se više od 300.000 ovih slastica godišnje proda iz njegove slastičarne Vincek. 

Sastojci

Broj porcija
12

Krema

1zamrznuto ili svježe lisnato tijesto (250 g)
10jaja
250 gglatkog brašna
30 gkukuruznog škroba
350 gšećera
40 gvanilin šećera
2 lmlijeka

Šlag

700 mlslatkog vrhnja
20 gšećera

Čokoladna glazura

200 gčokolade za kuhanje
150 gmaslaca

Priprema

Krema

1 Razvaljajte tijesto

Lisnato tijesto tanko razvaljajte na dimenzije lima za pečenje. Razvaljano tijesto pomoću valjka prenesite na lim. Izbodite vilicom i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva otprilike 15 minuta. 


2 Miksajte

U dvije odvojene veće zdjele odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer i miksajte dok se sastojci ne povežu. U zdjelu sa žumanjcima dodajte 300 ml mlijeka i kratko miksajte, a ostatak mlijeka stavite u veći lonac na laganu vatru. U žumanjke postepeno dodajte i brašno s kukuruznim škrobom i miješajte pjenjačom da ne ostanu grudice. Dobivenu smjesu ulijte u lonac s vrelim mlijekom, stalno miješajući pjenjačom. 


3 Pojačajte vatru

Pojačajte vatru na srednje jaku i još nekoliko minuta miješajte pjenjačom dok smjesa ne prokuha, a zatim ju sklonite s vatre i ostavite da se hladi. 


4 Dodajte bjelanjke

U još toplu smjesu špatulom umiješajte tučeni snijeg. Dobivenu smjesu prelijte i poravnajte preko pečene kore. 

Šlag

5 Izmiksajte šlag

U zasebnu zdjelu stavite slatko vrhnje i šećer te miksajte dok ne dobijete čvrsti šlag. Dobiveni šlag ravnomjerno rasporedite i zagladite po cijeloj površini kreme. Stavite u hladnjak na par sati kako bi se krema i šlag dovoljno stisnuli.

Čokoladna glazura

6 Otopite čokoladu

Na pari otopite čokoladu i maslac. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, sklonite s vatre i ostavite da se kratko ohladi. Još tekuću čokoladu prelijte preko šlaga, te ju brzo i jednolično rasporedite. Stavite u hladnjak na par sati ili preko noći. 


7 Poslužite

Kolač narežite i poslužite. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.