Presnac

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Presnac by Shutterstock Shutterstock

Ova hrvatska tradicionalna delicija najčešće se veže uz otok Krk, a glavni sastojak je ovčji sir. Iako tradicija sugerira samo ovčji sir, moderne varijacije često ga zamjenjuju i sa svježim kravljim sirom. Prvo je potrebno umijesiti tijesto, zatim napraviti nadjev od sira, ispeći u pećnici i poslužiti. 

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

450 goštrog brašna
40 gsvježeg kvasca
½ žličicešećera
150 grastopljenog maslaca
2žumanjka
200 mlmlijeka
prstohvat soli

Nadjev

500 gsira škripavca
4jaja
120 gšećera
2bjelanjka
malo soli

Priprema

Tijesto

1 Aktivirajte kvasac

U manjoj posudi pomiješajte kvasac, šećer i 50 ml toplog mlijeka. Ostavite 10 minuta kako bi se kvasac aktivirao. 


2 Umijesite tijesto

U veću posudu stavite brašno i prethodno pripremljeni kvasac. Dodajte žumanjke, rastopljeni maslac, sol i toplo mlijeko pa rukama umijesite tijesto. Prekrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 60 minuta ili dok se tijesto ne udvostruči. 


Nadjev

3 Pripremite nadjev

Sir naribajte pa mu dodajte razmućena jaja, šećer, bjelanjke, naribanu limunovu koricu i sol. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. 


4 Razvaljajte tijesto

Pripremite kalup za tortu ili lim za pečenje dimenzija 36x22 cm koji ste prethodno namazali s malo ulja. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi na dimenziju malo veću od lima za pečenje. Tijesto premjestite u lim tako da rubovi tijesta idu preko njega. Po površini ravnomjerno rasporedite nadjev od sira, a zatim preklopite najprije kraće pa duže stranice tijesta. 


5 Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a tijesto ostavite na sobnoj temperaturi 15 minuta. 


6 Pecite

Stavite u pećnicu i pecite otprilike 45 minuta. Pričekajte da se kratko ohladi i narežite na ploške.  

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.