Paprenjaci

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Paprenjaci by Shutterstock Shutterstock

Paprenjaci su tradicionalni hrvatski keksi s medom i crnim paprom. Obično su se pripremali tijekom cijele godine, iako se najčešće rade zimi i tijekom Božića. U početku su to bili keksi jednostavnog četvrtastog izgleda, no danas se pripremaju i ukrašavaju u raznim oblicima.

Sastojci

Broj porcija
10
400 gglatkog brašna
150 gmljevenih oraha
130 gmasti
150 gšećera
3žumanjka
1jaje
2 žlicemeda
¼ žličicecimeta
¼ žličiceklinčića u prahu
¼ žličicebijelog papra
¼ žličicemuškatnog oraščića

Priprema

1 Pomiješajte brašno i mast

U veću posudu stavite brašno i mast. Prstima mrvite mast u brašno kao pri izradi prhkog tijesta. 


2 Umijesite tijesto

U posudu dodajte šećer, mljevene orahe, jaje, žumanjke, med i začine. Rukama povežite sve sastojke u kompaktnu smjesu. Tijesto premjestite na radnu površinu i mijesite dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi u tijesto dodajte malo vode ili mlijeka kako bi se sastojci lakše povezali. Tijesto oblikujte u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na 30 minuta. 


3 Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Izvadite tijesto iz hladnjaka i kratko ostavite na sobnoj temperaturi. Pobrašnite radnu površinu i na njoj razvaljajte tijesto na debljinu od 1 cm. 


4 Oblikujte

Tijesto možete oblikovati modlicama po želji. Ako koristite starinske kalupe s motivima potrebno ih je dobro pobrašniti, lagano utisnuti u tijesto kako bi ostali motivi te nožem izrezati tijesto oko kalupa.   


5 Pecite

Pripremite lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje te na njega poslažite paprenjake. Pecite ih 10 do 15 minuta dok lagano ne porumene. Ostavite ih kratko da se ohlade i poslužite. 


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.