Paprenjaci

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
5min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Paprenjaci by Shutterstock Shutterstock

Paprenjaci su tradicionalni hrvatski keksi s medom i crnim paprom. Obično su se pripremali tijekom cijele godine, iako se najčešće rade zimi i tijekom Božića. U početku su to bili keksi jednostavnog četvrtastog izgleda, no danas se pripremaju i ukrašavaju u raznim oblicima.

Sastojci

Broj porcija
10
400 gglatkog brašna
150 gmljevenih oraha
130 gmasti
150 gšećera
3žumanjka
1jaje
2 žlicemeda
¼ žličicecimeta
¼ žličiceklinčića u prahu
¼ žličicebijelog papra
¼ žličicemuškatnog oraščića

Priprema

1 Pomiješajte brašno i mast

U veću posudu stavite brašno i mast. Prstima mrvite mast u brašno kao pri izradi prhkog tijesta. 


2 Umijesite tijesto

U posudu dodajte šećer, mljevene orahe, jaje, žumanjke, med i začine. Rukama povežite sve sastojke u kompaktnu smjesu. Tijesto premjestite na radnu površinu i mijesite dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi u tijesto dodajte malo vode ili mlijeka kako bi se sastojci lakše povezali. Tijesto oblikujte u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na 30 minuta. 


3 Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Izvadite tijesto iz hladnjaka i kratko ostavite na sobnoj temperaturi. Pobrašnite radnu površinu i na njoj razvaljajte tijesto na debljinu od 1 cm. 


4 Oblikujte

Tijesto možete oblikovati modlicama po želji. Ako koristite starinske kalupe s motivima potrebno ih je dobro pobrašniti, lagano utisnuti u tijesto kako bi ostali motivi te nožem izrezati tijesto oko kalupa.   


5 Pecite

Pripremite lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje te na njega poslažite paprenjake. Pecite ih 5 do 6 minuta dok lagano ne porumene. Ostavite ih kratko da se ohlade i poslužite ili spremite u limenu kutiju. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.