U veću posudu stavite brašno i mast. Prstima mrvite mast u brašno kao pri izradi prhkog tijesta.
U posudu dodajte šećer, mljevene orahe, jaje, žumanjke, med i začine. Rukama povežite sve sastojke u kompaktnu smjesu. Tijesto premjestite na radnu površinu i mijesite dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi u tijesto dodajte malo vode ili mlijeka kako bi se sastojci lakše povezali. Tijesto oblikujte u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na 30 minuta.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Izvadite tijesto iz hladnjaka i kratko ostavite na sobnoj temperaturi. Pobrašnite radnu površinu i na njoj razvaljajte tijesto na debljinu od 1 cm.
Tijesto možete oblikovati modlicama po želji. Ako koristite starinske kalupe s motivima potrebno ih je dobro pobrašniti, lagano utisnuti u tijesto kako bi ostali motivi te nožem izrezati tijesto oko kalupa.
Pripremite lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje te na njega poslažite paprenjake. Pecite ih 5 do 6 minuta dok lagano ne porumene. Ostavite ih kratko da se ohlade i poslužite ili spremite u limenu kutiju.