Veganski tart od limuna

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Veganski tart od limuna by Matei Negovetić Matei Negovetić

Čvrsta krema od limuna sa tvrdom hrskavom podlogom u ovom desertu čine razliku za svakog tko ga proba. Minimalno sastojaka za puno užitka. Sezona limuna može početi.

Sastojci

Broj porcija
8

Podloga

250 gbadema
200 gzobenih pahuljica
50 gdatulja
3 žlicerižinog ili agavinog sirupa
2 žlicekokosovog ulja

Krema

400 mlkokosovog mlijeka
2 žličiceagar agara
1 žličicagustina
50 mlbiljnog mlijeka
50 gšećera
1 žlicarižinog ili agavinog sirupa

Priprema

1 Napravite podlogu

Datulje namočite barem pola sata prije same izrade. U sjeckalici usitnite bademe i zobene pahuljice dok ne dobijete strukturu brašna i prebacite ih u zdjelu.


Nakon toga, u sjeckalici usitnite datulje i dodajte kokosovo ulje i dodajte u zdjelu, te dodajte rižinog sirupa. Rukom spojite sastojke, prebacite ih u kalup za tortu, utisnite da dobijete oblik tarta i pecite u pećnici 15 minuta na 180°C.


Kad je podloga pečena, izvadite je i ostavite da se hladi barem pola sata dok napravite kremu.


2 Napravite kremu

Od 2 limuna naribajte koricu, a od sva tri iscijedite sok. Agar agar pomiješajte sa dvije žlice hladne vode, promiješajte i ostavite par minuta da stoji. Gustin isto pomiješajte s mlijekom i ostavite da odstoji par minuta.


U posudi pomiješajte sve sastojke – limunov sok i koricu, kokosovo mlijeko, šećer, agar agar i gustin te stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte 10ak minuta uz stalno miješanje, dok vam se smjesa ne počne zgušnjivati. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi barem 15ak minuta.


Prelijte kremu preko podloge i stavite hladiti minimalno 4 sata, najbolje preko noći. Prilikom posluživanja možete staviti jagode, šumsko voće i slično.

Matei Negovetić
Matei Negovetić
Moje ime je Matei, dolazim iz Zagreba i ono što želim ljudima na svom blogu pokazati je to da je plant – based prehrana prehrana bez ograničenja. Da je to prehrana koju svatko može raditi, svatko tko se želi zabavljati u kuhinji, tko se želi igrati sa okusima, strukturama i mirisima. Da je ovo prehrana za svakog tko vjeruje da se od najjednostavnijih namirnica može napraviti najzanimljivije jelo. Moja priča je krenula prije više od dvije godine, kada sam prestao jesti meso te sam odlučio svoje svakodnevne recepte dijeliti s ljudima. Kako se cijela priča intenzivirala, tako sam odlučio svoje znanje dijeliti i na radionicama kao i na svojoj Akademiji plant – based kuhanja. Danas to želim dijeliti i dalje i biti primjer osobe koja smatra da plant – based prehrana podržava sve naše naume, želje i ciljeve. Recepte koje smišljam rezultat su razumijevanja namirnica – koja s kojom može ići, kakav će okus dati, koju strukturu želim u samom jelu, koje začine želim koristiti te je ono što zagovaram sezonalnost i dostupnost namirnica. Jednostavnost pripreme, okus i vizualni dio svakako su moje tri odrednice svakog pripremljenog jela.

Ključne riječi