Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup promjera 20 cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
U zdjelu ubacite bjelanjke i dodajte sol. Miksajte mikserom dok se ne formira mekan šlag. Krenite postepeno dodavati šećer i miksajte 10 minuta, dok se ne formira čvrst šaum. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, mljevene orahe, prašak za pecivo i kakao. Suhe sastojke dodajte u šaum u tri navrata, nježno miješajući iza svakog dodavanja.
Smjesu rasporedite u kalup i stavite u pećnicu. Pecite 20 minuta, odnosno dok biskvit ne bude tamne boje. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, preokrenite na rešetku i maknite papir za pečenje. Ostavite da se ohladi.
Za preljev u loncu sjedinite vodu, rum i šećer. Stavite na vatru i kuhajte 5 minuta. Vrućim preljevom prelijte ohlađenu koru.
Zakuhajte dublji, ali uži lonac s 2 dcl vode. Pripremite zdjelu koja odgovara veličini lonca. U zdjelu dodajte žumanjke i šećer i miksajte 5 minuta. Stavite zdjelu nad lonac s kipućom vodom i nastavite miksati na pari dok smjesa ne postane gusta, oko 15 minuta.
Otopite čokoladu i umiješajte je u kremu od žumanjaka. Ostavite kremu da se ohladi. Pjenasto izmiješajte maslac. Postepeno ga dodajte u kremu od čokolade uz neprestano miješanje na niskoj brzini. Kremu od čokolade stavite u hladnjak dok pripremate kremu od kestena.
Slatko vrhnje izmiksajte u čvrst šlag. U velikoj zdjeli miksajte kesten pire, mascarpone i šećer. Kad je smjesa s kesten pireom glatka dodajte šlag i umiješajte ga špatulom.
Na pladanj prebacite biskvit. Premažite biskvit čokoladnom kremom na koju rasporedite kremu od kestena. Stavite tortu u hladnjak minimalno 4 sata. Ukrasite nasjeckanim ili mljevenim orasima i poslužite.