Kesten torta

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Kesten torta by Shutterstock Shutterstock

Mekani biskvit natopljen rumom i premazan kremom od čokolade i kestena postat će vaša omiljena jesenska slastica. Po želji orahe zamijenite lješnjacima.

Sastojci

Broj porcija
10

Biskvit

4bjelanjka
prstohvat soli
100 gšećera
1 žlicabrašna
1 žlicakakaa
1 žličicapraška za pecivo
100 gtostiranih oraha, mljevenih

Preljev

50 mlruma
50 mlvode
20 gsmeđeg šećera

Krema od čokolade

4žumanjka
120 gčokolade
150 gšećera
120 gmaslaca

Krema od kestena

200 gkesten pirea, nezaslađenog, sobne temperature
200 mlslatkog vrhnja
150 gmascarpone sira
100 gšećera u prahu

Priprema

Biskvit

1 Pripremite kalup

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup promjera 20 cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.


2 Pripremite biskvit

U zdjelu ubacite bjelanjke i dodajte sol. Miksajte mikserom dok se ne formira mekan šlag. Krenite postepeno dodavati šećer i miksajte 10 minuta, dok se ne formira čvrst šaum. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, mljevene orahe, prašak za pecivo i kakao. Suhe sastojke dodajte u šaum u tri navrata, nježno miješajući iza svakog dodavanja. 


3 Ispecite biskvit

Smjesu rasporedite u kalup i stavite u pećnicu. Pecite 20 minuta, odnosno dok biskvit ne bude tamne boje. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, preokrenite na rešetku i maknite papir za pečenje. Ostavite da se ohladi.

Preljev

4 Skuhajte preljev

Za preljev u loncu sjedinite vodu, rum i šećer. Stavite na vatru i kuhajte 5 minuta. Vrućim preljevom prelijte ohlađenu koru. 

Krema od čokolade

5 Kuhajte žumanjke i šećer

Zakuhajte dublji, ali uži lonac s 2 dcl vode. Pripremite zdjelu koja odgovara veličini lonca. U zdjelu dodajte žumanjke i šećer i miksajte 5 minuta. Stavite zdjelu nad lonac s kipućom vodom i nastavite miksati na pari dok smjesa ne postane gusta, oko 15 minuta.


6 Umiješajte maslac

Otopite čokoladu i umiješajte je u kremu od žumanjaka. Ostavite kremu da se ohladi. Pjenasto izmiješajte maslac. Postepeno ga dodajte u kremu od čokolade uz neprestano miješanje na niskoj brzini. Kremu od čokolade stavite u hladnjak dok pripremate kremu od kestena.

Krema od kestena

7 Pripremite kremu

Slatko vrhnje izmiksajte u čvrst šlag. U velikoj zdjeli miksajte kesten pire, mascarpone i šećer. Kad je smjesa s kesten pireom glatka dodajte šlag i umiješajte ga špatulom.


8 Poslužite tortu

Na pladanj prebacite biskvit. Premažite biskvit čokoladnom kremom na koju rasporedite kremu od kestena. Stavite tortu u hladnjak minimalno 4 sata. Ukrasite nasjeckanim ili mljevenim orasima i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.