Potica s orasima

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 20min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 50min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Potica s orasima by Shutterstock Shutterstock

Potica je tradicionalni slovenski kolač koji se radi od dizanog tijesta i puni nadjevom od oraha. Peče se u karakterističnom kalupu najčešće za Božić, Uskrs ili druge svečanosti.

Sastojci

Broj porcija
16

Tijesto

600 gglatkog brašna
½ žličicesoli
3žumanjka
200 gšećera
1 žlicaruma
300 mltoplog mlijeka
50 gmaslaca
40 gsvježeg kvasca
1vanilin šećer
1limun, korica

Nadjev

600 gmljevenih oraha
100 gšećera
200 mltoplog mlijeka
1 žlicaruma
½ žličicecimeta
3bjelanjka

Premaz

1jaje
1 žlicamlijeka

Priprema

Tijesto

1 Pripremite kvasac

U 100 ml mlijeka rastopite 1 žlicu šećera i kvasac. Ostavite 10 minuta da nabubri.


2 Zamijesite tijesto

U većoj zdjeli pomiješajte prosijano brašno, koricu limuna i sol. U drugoj zdjeli miksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Smjesu žumanjaka ulijte u brašno, dodajte smjesu s kvascem, ostatak mlijeka, rum i maslac te zamijesite mekano i glatko tijesto.


3 Ostavite da se tijesto digne

Tijesto oblikujte u kuglu i prebacite u namašćenu zdjelu. Pokrijte krpom i ostavite 80 minuta na toplom.

Nadjev

4 Pripremite nadjev

Izmiksajte čvrst snijeg od bjelanjaka. U posudi sjedinite orahe, šećer i cimet te ulijte mlijeko i rum. Dobro sjedinite špatulom te na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Slaganje

5 Oblikujte poticu

Dignuto tijesto razvaljajte na 0,5 cm debljine i premažite nadjevom. Zarolajte u roladu. Pekač premažite maslacem te u njega položite tijesto. Razmutite jaje s mlijekom i premažite preko kolača. Na nekoliko mjesta zarežite poticu nožem kako ne bi ispucala prilikom pečenja.


6 Ispecite 

Stavite poticu u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite je 30 minuta, smanjite pećnicu na 160 i pecite još 30-40 minuta. 


7 Ohladite i poslužite

Izvadite poticu iz pećnice i ostavite da se hladi u kalupu 30 minuta. Prebacite je na rešetku i ostavite da se hladi još 1 sat. Narežite je, posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.