Čokoladna torta s jagodama

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Čokoladna torta s jagodama by youtube
Čokoladna torta s jagodama
Čokoladna torta s jagodama
Poznato je da su čokolada i jagode nepogrešiva kombinacija. U ovom receptu spojili smo čokoladni biskvit, kremu od sira, ganache i jagode.

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

250 gšećera
210 goštrog brašna
90 gnezaslađenog kakaa
1½ žličicepraška za pecivo
1½ žličicesode bikarbone
1 žličicasoli
2jaja sobne temperature
250 gmlijeka
100 gbiljnog ulja
2 žličiceekstrakta vanilije
240 gkipuće vode
Ulje za kalup
Brašno za kalup

Krema

230 gmascarpone sira
110 gšećera u prahu
1 žličicaekstrakta vanilije
160 grastopljene čokolade

Ganache

120 gnasjeckane čokolade
180 gslatkog vrhnja
Napomena: Jagode zamijenite sa sezonskim voćem ili voćem po želji.

Priprema

Biskvit

1Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 23 cm te ga lagano nauljite (dno i stijenke) i pobrašnite.


2Sjedinite sastojke

U manjem loncu zakuhajte 240 g vode. U većoj posudi s pjenjačom sjedinite šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodajte jaja, mlijeko, ulje i ekstrakt vanilije te miksajte mikserom na srednje jakoj brzini 2 minute. Umiješajte kipuću vodu (240 g) koju ste prethodno zakuhali. Dobivenu smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite otprilike 50 minuta.


3Ostavite da se ohladi

Gotov biskvit izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi 10 minuta pa izvadite iz kalupa i ostavite da se u potpunosti ohladi. Dok se biskvit hladi, pripremite kremu.

Krema

4Rastopite čokoladu

Nasjeckajte i rastopite čokoladu (na štednjaku ili u intervalima u mikrovalnoj) te ostavite da se ohladi. 


5Miksajte

Na srednje jakoj brzini izmiksajte krem sir i postepeno dodajte šećer u prahu. Dodajte ekstrakt vanilije i rastopljenu i ohlađenu čokoladu te kratko miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite sa strane dok pripremate ganache.

Ganache

6Miješajte

Čokoladu nasjeckajte na manje komadiće, a vrhnje za šlag zagrijete do vrenja pa prelijte preko čokolade i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ostavite da se ganache ohladi 5 minuta pa ponovno promiješajte.


7Premažite

Ohlađeni biskvit prerežite nožem ili koncem. Jedan sloj biskvita stavite na tanjur za serviranje i premažite kremom. Koristite špatulu ili nož kako bi kremu ravnomjerno razmazali po biskvitu. 250 g jagoda operite i narežite na kolutiće te ih ravnomjerno posložite na sloj kreme. Na njih stavite drugi sloj biskvita.


8Prelijte

Čokoladni ganache oprezno prelijte preko torte puštajući da se čokolada slijeva po rubovima torte. Pričekajte 15 do 30 minuta da se glazura malo stisne, a zatim na nju poslažite ostatak jagoda (narezanih ili u komadu), narežite i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.