Paša Lokum

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
35min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Paša Lokum
Paša lokum ili u prijevodu sultanova slatka sarma, turski je specijalitet s kokosom. Riječ je o laganom i kremastom kolaču za koji vam neće biti potrebna pećnica.

Sastojci

Broj porcija
6
200 gšećera
1 lmlijeka
100 gnarezanog maslaca
2 žličiceekstrakta vanilije
70 g kukuruznog škroba (gustina)
140 goštrog brašna
50 gkakaa
100 gkokosovog brašna
250 mlvrhnja za šlag
10 gmaslaca (za premazivanje lima za pečenje)

Priprema

1Pripremite lim za pečenje

Pripremite lim za pečenje dimenzija 37x40 cm, lagano ga premažite maslacem pa po njemu posipajte kokosovo brašno. Ravnomjerno rasporedite kokos po limu, pazeći da dno u potpunosti bude prekriveno.


2Zakuhajte

Odvojite 750 ml mlijeka i zajedno sa šećerom i vanilijom stavite na srednje jaku vatru da zakuha. 


3Umutite

U posudi srednje veličine, pjenjačom umutite ostatak mlijeka (250 ml) zajedno s kukuruznim škrobom, brašnom i kakaom. Dobro promiješajte kako bi se sastojci spojili i kako ne bi nastale grudice. 


4Sjedinite sastojke

U mlijeko koje je zakuhalo dodajte smjesu s brašnom te cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Kuhajte miješajući par minuta dok se krema ne zgusne. U gustu kremu dodajte maslac narezan na komadiće. Miješajte dok se maslac ne rastopi i dok ne dobijete homogenu smjesu. 


5Izlijte kremu

Ravnomjerno izlijte kremu po cijelom limu te nožem ili špatulom poravnajte površinu. Pripazite da kremu ne izlijete samo na sredinu jer ćete ju teže razvući zbog kokosa koji je na dnu. 


6Ohladite

Kremu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi zatim ju prebacite u hladnjak na 3 sata. 


7Razmažite

Vrhnje istucite u šlag te ga razmažite po ohlađenoj kremi. Vratite u hladnjak na još sat vremena kako bi se sve stisnulo. 


8Razrežite i poslužite

Izvadite iz hladnjaka te nožem po dužini razrežite kolač na 8 trakica širine oko 4,5 cm. Uz pomoć špatule polako zarolajte svaki komad u oblik rolade. Oprezno i nježno roladu prebacite na tanjur za serviranje i stavite u hladnjak do posluživanja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.