Čokoladni soufflé

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Čokoladni soufflé by youtube
Čokoladni soufflé
Čokoladni soufflé
Čokoladni soufflé poznati je francuski desert u kojem uživaju svi čokoljupci. Sastoji se od tamne čokolade i pjenaste teksture. Ovaj desert neće vam oduzet puno vremena, a i sama priprema je vrlo jednostavna. Možete ga poslužiti uz kuglu sladoleda od vanilije ili u smjesu dodati ekstrakt naranče.

Sastojci

Broj porcija
3
15 g maslaca
1 žlica glatkog brašna
130 g hladnog mlijeka
100 g nasjeckane tamne čokolade
Prstohvat soli
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žumanjak
2 bjelanjka
3 žlice šećera
Kakao za dekoraciju
Maslac (za namastiti posudice)
2 žlice šećera za posudice (za posudice)

Priprema

1Namastite posudice

Posudice za soufflé dobro namastite maslacem, pospite s malo šećera pazeći da dno i bočne strane budu u potpunosti prekrivene, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.


2Rastopite maslac

U manjem loncu rastopite maslac, na srednje jakoj vatri, dodajte brašno i pjenjačom miješajte otprilike minutu. Dodajte i mlijeko i miješajte dok se smjesa malo ne zgusne i ne postane glatka pa sklonite s vatre. 


3Prelijte preko čokolade

Prelijte preko nasjeckane čokolade, dodajte prstohvat soli i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se čokolada u potpunosti ne rastopi. Ostavite da se samo kratko ohladi pa, u još toplu smjesu, umiješajte žumanjak. 


4Miksajte

U posebnoj posudi, na srednje jakoj brzini uz postepeno dodavanje šećera, miksajte bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. 


5Napunite posudice

Lagano, špatulom, umiješajte 1/3 snijega od bjelanjaka u rastopljenu čokoladu. Dodajte ostatak i miješajte kratko samo da se sastojci povežu. Dobivenu smjesu žlicom stavljajte u pripremljene posudice, ostavljajući malo prostora pri vrhu. Palcem ili papirnatim ručnikom lagano prođite unutarnji rub posude kako bi napravili otprilike 2 cm razmaka između vrha posude i čokoladne smjese. To će pomoći kako bi se souffle uspravno dignuo. 


6Pecite

Posude prebacite na lim za pečenje i pecite 12 do 15 minuta.  


7Poslužite

Izvadite iz pećnice, posipajte kakao prahom i odmah poslužite. 

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
345 kcal
Proteini
7 g
Masnoće
21 g
Ugljikohidrati
32 g
Kolesterol
80 mg
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.