Challah

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Challah
Challah
Tijesto koje se oblikuje u pletenicu, pod nazivom „Challah“ židovski je subotnji i blagdanski kruh. Pletenice se mogu isplesti od više niti i u različitim oblicima, a svaka od njih ima određeno značenje. Kruh se može pripremati u slatkoj i u slanoj verziji.

Sastojci

Broj porcija
8
750 gglatkog brašna
70 gmeda
2¼ žličicesoli
10 gsuhog kvasca
2jaja
50 mlbiljnog ulja
150 mltoplog mlijeka
300 mltople vode
1bjelanjak
2 žlicemaka ili sezama po želji

Priprema

1Sjedinite sastojke

U posudi srednje veličine pomiješajte mlijeko, med, kvasac i 100 g brašna. Ostavite smjesu 50 minuta da naraste.


2Umijesite tijesto

U posebnoj posudi sjedinite ostatak brašna i sol. Dodajte smjesu s kvascem, jaja, vodu i ulje. Mijesite otprilike 10 minuta, odnosno dok se ne formira glatko i elastično tijesto. 


3Ostavite da tijesto naraste

Prebacite u lagano nauljenu posudu, okrenite par puta kako bi se nauljilo sa svih strana i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite 60-80 minuta da naraste.


4Podijelite tijesto

Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu podlogu i podijelite na dva jednaka dijela.


5Pripremite lim za pečenje

Veći lim za pečenje obložite papirom za pečenje.


6Ispletite pletenice

Podijelite svaki komad na četiri dijela i rukama formirajte duguljaste valjke, a zatim isprepletite tijesto u oblik pletenice.


7Ostavite da tijesto naraste

Dobivene pletenice prebacite na prethodno pripremljeni pleh i ostavite da se dižu 30 do 40 minuta. 


8Premažite pletenice

Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Pletenice premažite bjelanjcima, pospite makom ili sezamom i pecite 20 do 25 minuta.


9Ohladite

Izvadite iz pećnice na rešetku i ostavite da se ohlade pa poslužite. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.