Masna pogača

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Masna pogača by Sanja Mijac Sanja Mijac

Kada od ovog tijesta napravite mirisnu masnu pogaču dobili ste savršenu deliciju koja će vam ugrijati zimske dane. Inače ova pogača iznimno je popularna na slavonskoj i srijemskoj trpezi, a uz nju služili su se tradicionalni slavonski specijaliteti kulen, kobasica, slanina ili čvarci. Ovu pogaču nećete rezati, ona se tradicionalno “kida” rukama i to je čar njene slasne konzumacije.


Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije objavila je brošuru “Gastro umjetnost Srijema i Slavonije", a mi donosimo recept za masnu pogaču.

Sastojci

Broj porcija
10
1 kgglatkog brašna
250 mlmlijeka
250 mlvode
1 kockasvježeg kvasca
1 žlicašećera
250 gmasnoće (masti ili maslaca)
jaja
sol
2žumanjka za premazati pogaču

Priprema

1Dignite kvasac

U malo razrijeđenog mlakog mlijeka dodajte šećer te izmrvljeni kvasac, pa pustite sa strane na toplom da nadođe.


2Zamijesite glatko tijesto

U posudu stavite većinu brašna. Napravite udubljenje u koje dodajte mlaku vodu, jaja, sol, te dignuti kvasac sa mlijekom. Umiješajte sastojke lagano miješajući u srednje mekano tijesto.


3Tijesto ostavite da se diže

Tako umiješeno tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se diže (kvasa) oko 45 minuta.


4Izradite mast i razvaljajte tijesto

Tvrdu mast dobro izradite dok ne dobije kremast izgled. Dasku za razvlačenje dobro pobrašnite, pa na nju istresite nadošlo tijesto i razvite ga na debljinu prsta.


5Tijesto premažite mašću, preklopite i ostavite da se diže

Tako razvijeno tijesto premažite trećinom masti te ga preklopite tri puta, razvaljajte oklagijom pa ponovite preklapanje i pustite tijesto da se odmori i digne 10-ak min.


Ovaj postupak ponovite još dva puta s mazanjem masti te potom radite oblike koje želite. Stavite u podmazanu tepsiju i pustite da se odmara oko 45 min.


6Pogaču stavite peći u zagrijanu pećnicu

U zagrijanu pećnicu na 250 stupnjeva stavite lisnatu pogaču poprskanu vodom da se prvih 5 min peče na 250 stupnjeva, a potom još 15 min na 200, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu boju.


Temperaturu pećnice prilagodite izgledu i obliku pogače pomalo smanjujući ju, a peče se ukupno oko 45 min.


7Po želji je premažite žumanjcima

Prije kraja pečenja na 5 min pogaču premažite sa razrađenim žumanjcima kako bi dobila rumenu boju.


8Pečenu pogaču poprskajte vodom i umotajte u kuhinjsku krpu

Pečenu pogaču poželjno je ostaviti u isključenoj pećnici još 5 minuta. Nakon toga je izvadite iz pećnice, poprskajte hladnom vodom te umotajte u veliku kuhinjsku krpu ili stolnjak da se upari. Ohlađenu pogaču kidajte na komade.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.