Candy cane peciva

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Candy cane peciva by youtube
Candy cane peciva by Shutterstock Shutterstock
Nema ništa bolje od mirisnih i mekanih domaćih peciva, još ako su u božićnom ruhu, svi će im se veseliti, pogotovo oni najmlađi.

Sastojci

Broj porcija
15
470 mltople vode
2 paketićainstant kvasca
2 žlicemeda
370 gobičnog brašna
340 gbrašna za dizana tijesta
1 žličicasoli
20 kapicrvene jestive boje
1 žlicasmeđeg šećera
60 gotopljenog maslaca
Sol za posipanje

Priprema

1 Aktivirajte kvasac

Na mikser pričvrstite nastavak za tijesto, a u posudi sjedinite vodu, kvasac i med te miješajte dok se sastojci ne sjedine. Ostavite smjesu da odstoji 10 do 15 minuta, dok se ne zapjeni.


2 Napravite tijesto

Kada se smjesa zapjenila, postepeno dodajte sol, 240 g običnog brašna i 270 g brašna za dizana tijesta. Mikser neka vam bude na manjoj brzini. Nakon otprilike 5 minuta, ako je tijesto još uvijek ljepljivo, dodajte preostalo brašno za dizana tijesta i 60 g običnog brašna. Tijesto bi vam trebalo ispasti kruće i zbijenije nego što je inače slučaj s dizanim tijestima. Izvadite tijesto iz posude te ga zamijesite rukama i oblikujte u loptu. U slučaju da je tijesto i dalje ljepljivo, dodajte ostatak običnog brašna.


3 Podijelite tijesto na 2 dijela

Nauljite dvije veće posude te podijelite tijesto na dva dijela (svaki neka bude otprilike 570 g). Jedan dio tijesta stavite u nauljenu posudu te ga okrenite koji put po posudi kako biste i njega nauljili.


4 Obojite jednu polovicu tijesta

Drugu polovicu stavite u posudu od miksera i dodajte crvenu boju. Miješajte dok se crvena boja u potpunosti sjedini s tijestom, a zatim ponovite postupak kao s prvim dijelom tijesta.


5 Pustite tijesta da narastaju

Tijesta pokrijte te ostavite otprilike sat vremena na toplom da narastu.


6 Prebacite tijesta na radnu površinu

Kada je tijesto naraslo, izvadite iz posude na radnu površinu. Radnu površinu slobodno malo pobrašnite kako vam se tijesto ne bi lijepilo.


7 Oblikujte šećerne štapiće

Svaki komad tijesta podijelite na 14 do 15 komada. Svaki komad neka bude otprilike 40 g. Uzmite po jedan crveni i po jedan bijeli komad, razvaljajte ih u valjčiće dužine 20-ak cm te ih omotajte jedan oko drugog oblikujući šećerni štapić. Ponovite postupak s ostatkom tijesta te ih slažite na nauljeni lim za pečenje. Pazite da na limu ne bude previše štapića jer će još rasti, pa da se ne dodiruju.


8 Ostavite štapiće da još narastaju

Prekrijte ih i ostavite još 30-ak minuta da još malo narastu.


9 Zakuhajte šećer

Nakon tih 30 minuta napunite veći lonac vodom i ubacite smeđi šećer te ostavite da zakuha.


10 Pripremite lim za pečenje

Zagrijte pećnicu na 260 stupnjeva. Namastite još jedan lim za pečenje.


11 Prokuhajte štapiće

Kada voda zakuha, ubacujte u nju dva po dva peciva. Kuhajte ih s jedne strane 2 minute, zatim ih okrenite na drugu stranu i kuhajte još 30-ak sekundi. Jedno po jedno pecivo slažite u pripremljeni lim za pečenje. Postoji mogućnost da ćete ih morati ponovno oblikovati u štapiće.


12 Pecite štapiće

Premažite peciva maslacem te ih pospite sa soli. Stavite ih u pećnicu na 5 minuta na 260 stupnjeva, zatim smanjite temperaturu na 205 stupnjeva i pecite još 20 do 30 minuta.


13 Poslužite

Prije posluživanje peciva ostavite da se u potpunosti ohlade. Druga opcija je da ih slistite čim ih izvadite iz pećnice.

Napomena

Od navedenih sastojaka možete dobiti 15 peciva.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.