Namastite okrugli kalup promjera 23 cm te zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
U posudi srednje veličine sjedinite brašno, začine, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu te ostavite kratko sa strane.
U većoj posudi mikserom istucite šećer i maslac. Trebali biste dobiti laganu i kremastu smjesu. Ubacite dva jaja i vaniliju. Miksajte otprilike jednu minutu. Špatulom ili drvenom kuhačom umiješajte melasu.
Umiješajte otprilike pola smjese s brašnom, zatim pola soka od naranče. Miješajte dok se sastojci dobro ne sjedine. Ponovite postupak s preostalom polovicom brašna i soka.
Smjesu za podlogu prelijte u pripremljeni kalup te ostavite sa strane.
U manjoj posudi sjedinite preostalo jaje, omekšali krem sir, žlicu brašna, 50 g šećera i koricu klementina. Miješajte dok ne dobijete u potpunosti glatku smjesu kojom ćete ravnomjerno nadjenuti smjesu za podlogu.
Smrznute brusnice ubacite u blender te ih na opciji pulse grubo nasjeckajte. Tako nasjeckane brusnice pospite preko torte. Također, po vrhu poslažite i kolutiće klementina.
Tortu pecite 50 do 60 minuta dok se ne stisne. Iako je torta pečena, ona bi se u sredini svakako trebala malčice treskati. Dakle, ako umetnete čačkalicu, ona bi trebala izaći umrljana krem sirom, ali ne i biskvitom.
Prije nego što tortu budete vadili iz kalupa, ostavite ju otprilike 5 minuta da se malo ohladi. Prije rezanja ju ostavite još barem 25 minuta da se ohladi.
Pospite šećerom u prahu i poslužite.