U manjoj posudi sjedinite izmrvljene kekse (možete ih usitniti u blenderu) sa šećerom i maslacem. Podlogu od keksa utisnite u namašćeni kalup za torte promjera 23 cm.
Pecite 10 minuta na 180 stupnjeva pa izvadite da se ohladi. Pećnicu smanjite na 160 stupnjeva.
Za kremu, u manju posudu stavite čokoladne kapi, a u manjem loncu zagrijte vrhnje za šlag i pustite da zakuha. Prelijte preko čokolade i ostavite 5 minuta, zatim miješajte dok smjesa ne postane glatka.
U većoj posudi sjedinite sir i šećer. Dodajte kakao i dobro izmiješajte. Ubacite jaja i miješajte dok se sve lijepo ne sjedini. Umiješajte vaniliju i otopljenu čokoladu pa izlijte preko korice od keksa i stavite u pećnicu.
Pecite 40 do 45 minuta.
Za preljev, u jednu posudu stavite čokoladne kapi, a u drugoj zakuhajte vrhnje za šlag pa prelijte preko čokolade, ostavite 5 minuta pa dobro izmiješajte. Umiješajte vaniliju pa prelijte preko torte.
Ostavite desetak minuta da se hladi u kalupu, zatim oprezno izvadite iz kalupa pa ostavite još sat vremena kako bi se kolač u potpunosti ohladio.
Kako bi chessecake bio još bolji, možete ga još i preko noći ostaviti u hladnjaku, a prije posluživanja ga, ako želite, ukrasite čokoladnim trufflesima ili ribanom čokoladom.
(po porciji)