Katičina međimurska gibanica

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Katičina međimurska gibanica
Katičina međimurska gibanica
Katičina međimurska gibanica
Katičina međimurska gibanica

Međimurska gibanica je slatko jelo međimurske kuhinje i jedno od najpoznatijih jela sjeverne Hrvatske. Kao višeslojno, bogato nadjeveno i vrlo kalorično jelo, međimurska gibanica se priprema od kora i četiri vrste nadjeva: svježi kravlji sir, naribane jabuke, mljeveni orasi i mljeveni mak, s dodacima poput grožđica, cimeta i slično.

Sastojci

Broj porcija
10
12 listovakora za savijače

Prvi nadjev

300 gmljevenih oraha
4 žlicešećera
200 mlmlijeka
1vanilin šećer
malo ruma

Drugi nadjev

1 kgribanih jabuka
2 žlicešećera
1vanilin šećer
1 žličicacimeta

Treći nadjev

1 kgsvježeg kravljeg sira
2 žlicešećera
1vanilin šećer
2jaja

Četvrti nadjev

300 gmljevenog maka
250 mlmlijeka
4 žlicešećera
1vanilin šećer
100 g grožđica

Premaz

50 gmaslaca, otopljenog
1 žlicamasti
50 mlmulja

Gornji sloj

200 mlkiselog vrhnja
3 žlicetrećeg nadjeva (od sira)

Priprema

1Prvi nadjev

Orahe samljeti i pomiješati sa šećerom, vanilin šećerom i rumom. Mlijeko prokuhati i preliti orahe.


2Drugi nadjev

Jabuke oguliti i naribati, dodati šećer, vanilin šećer i cimet. Prije posipanja po tijestu lagano ocijediti.


3Treći nadjev

Sir, jaja, limunovu koricu, šećer i vanilin šećer izmiksati ili izmiješati sa pjenjačom.


4Četvrti nadjev

U mlijeko dodati mak, šećer i grožđice. Prokuhati 5min i pustiti da se lagano ohladi.


5Pripremite lim za pečenje

Potreban vam je lim za pečenje veličine 38x25 centimetara. Može biti veći, ali manji ne. Lim za pečenje namazati masnoćom, pa slagati slojeve. Ako je lim za pečenje navedene veličine, morat ćete presaviti kore da bi stale.


6Posložite slojeve gibanice

Svaki koru je potrebno namazati masnoćom prije nadjeva.


Redati 3 lista nadjeva od oraha, 2 lista nadjeva od maka, 2 lista nadjeva od jabuka, 2 lista nadjev od sira.


7Premažite vrhnjem i smjesom od sira

Završiti sa zadnja 3 lista, zatim sa štapićem ili vilicom dobro izbosti i premazati sa 2 dcl kiselog vrhnja i 2-3 žlice smjese od sira.


8Ispecite u pećnici

Peći 1 sat u prethodno zagrijanoj pećnici. Prvih pola sata na 160 stupnjeva, drugih pola sata na 170 stupnjeva.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.