Mikserom izmiješajte maslac i šećere. Dodajte jaje i nastavite miješati, zatim umiješajte i vaniliju. Dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te miksajte dok ne dobijete smjesu za kekse.
Umiješajte komadiće čokolade i miksajte dok se dobro ne rasporede u smjesi.
Smjesu za kekse oblikujte u osam kuglica od kojih bi svaka trebala težiti između 115 i 120 grama.
Stavite ih u zamrzivač na 30 minuta ili na sat vremena u hladnjak.
Dok se keksi hlade, zagrijte pećnicu na 180 (ventilacijska) ili 200 stupnjeva (obična), ovisno o tome kakvu pećnicu koristite. U slučaju da primijetite da vam je pećnica možda malo prevruća, smanjite temperaturu na 160 do 170 stupnjeva.
Pekač obložite papirom za pečenje, kekse izvadite iz zamrzivača te ih poslažite na pripremljeni pekač – stavite četiri keksa po pekaču.
Ubacite u pećnicu na 12 do 14 minuta. Nakon što su keksi pečeni, ostavite ih 30-ak minuta u pekaču da se hlade. Ako želite, stavite peći i drugu turu keksa, ako ne želite, možete ih smrznuti i ispeći kada vam odgovara.