Grah sa suhim mesom

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 45min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Grah sa suhim mesom
Grah sa suhim mesom
Grah sa suhim mesom
Grah sa suhim mesom
Grah sa suhim mesom
Grah sa suhim mesom
Grah sa suhim mesom
Grah sa suhim mesom

Sastojci

Broj porcija
4
850 g graha
2 mrkve
Komadić korijena celera
3 češnja češnjaka
2 kapule (crveni luk)
100 g pancete
Suha rebra
Žlica koncentrata rajčice
Mljevena slatka crvena paprika
Sol
Vegeta
Lovorov list
Peršin

Priprema

Grah namočiti u vodu preko noći. Paziti da ulijete dovoljno vode.
Isprati grah prije kuhanja.
U jedan lonac staviti suho meso u vodu, a u drugi grah u vodu. Oboje prokuhati nekoliko minuta.
Procijediti grah i uliti novu vodu u lonac s grahom. Staviti ga ponovo da kuha i dodati suho meso iz drugog lonca.
Pancetu i češnjak usitniti u sjeckalici.
Dodati u lonac pancetu i češnjak, nasjeckanu kapulu, naribani celer, žlicu koncentrata rajčice, mljevenu slatku crvenu papriku i papar. Ostaviti da kuha oko sat vremena.
Dodati sol, vegetu i lovorov list. Sol se uvijek dodaje pri kraju jer će bez nje grah bolje omekšat. Ostaviti da se kuha još oko pola sata. Vrijeme kuhanja nije uvijek isto. Ovisi o starosti graha i vrsti graha. Kad omekša gotov je.
Izvaditi lovorov list.
U drugu posudu izvaditi manji dio graha i izblendati ga. Vratiti u lonac i promiješati. Na ovaj način se dobije željena gustoća bez korištenja zaprške.
Na samom kraju dodati sitno nasjeckani peršin.
Video recept:
https://youtu.be/Xr6JrSVPA4k