Priprema
Grah namočiti u vodu preko noći. Paziti da ulijete dovoljno vode.
Isprati grah prije kuhanja.
U jedan lonac staviti suho meso u vodu, a u drugi grah u vodu. Oboje prokuhati nekoliko minuta.
Procijediti grah i uliti novu vodu u lonac s grahom. Staviti ga ponovo da kuha i dodati suho meso iz drugog lonca.
Pancetu i češnjak usitniti u sjeckalici.
Dodati u lonac pancetu i češnjak, nasjeckanu kapulu, naribani celer, žlicu koncentrata rajčice, mljevenu slatku crvenu papriku i papar. Ostaviti da kuha oko sat vremena.
Dodati sol, vegetu i lovorov list. Sol se uvijek dodaje pri kraju jer će bez nje grah bolje omekšat. Ostaviti da se kuha još oko pola sata. Vrijeme kuhanja nije uvijek isto. Ovisi o starosti graha i vrsti graha. Kad omekša gotov je.
U drugu posudu izvaditi manji dio graha i izblendati ga. Vratiti u lonac i promiješati. Na ovaj način se dobije željena gustoća bez korištenja zaprške.
Na samom kraju dodati sitno nasjeckani peršin.
https://youtu.be/Xr6JrSVPA4k