Makovnjača i orahnjača

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
4h
KompliciranostTežina
Cijena
Makovnjača i orahnjača by youtube
Makovnjača i orahnjača
Makovnjača i orahnjača, u nekim dijelovima Hrvatske orehnjača, godinama su omiljeni kolači u obiteljima čiji se recepti prenose iz generacije na generaciju. Najčešće se radi za blagdane, a mi vam u nastavku donosimo recept s kojim nećete pogriješiti.

Sastojci

Broj porcija
10

Tijesto

500 gglatkog brašna
20 gsvježeg kvasca
50 gšećera
200 mlmlakog mlijeka
1 žlicakorice limuna
50 mlulja
10 gvanilin šećera
1jaje
½ žličicesoli

Nadjev (orahnjača)

200 gmljevenih oraha
80 gšećera
150 mlmlijeka

Nadjev (makovnjača)

200 gmljevenog maka
80 g šećera
25 ggriza
200 mlmlijeka

Pečenje i posluživanje

40 gmaslaca
Šećer u prahu

Priprema

Tijesto

1 Aktivirajte kvasac

Sjedinite šećer, 200 g brašna, izmrvljeni kvasac i mlijeko. Ostavite 10 do 15 minuta da smjesa proradi i malo naraste. 


2 Sjedinite sastojke

Nakon što je smjesa malo odstajala, dodajte joj ulje, koricu limuna, kiselo vrhnje, žumanjke i vanilin šećer. Dobro izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili. U posebnoj posudi sjedinite preostalo brašno i sol.


3 Umijesite tijesto

Postepeno dodavajte brašno i umijesite tijesto koje bi vam trebalo ostati malo ljepljivo kako se pri pečenju ne bi previše osušilo i popucalo sa strana. 


4 Oblikujte

Tijesto oblikujte u loptu, prekrijte čistom krpom i ostavite pola sata da naraste. Nakon pola sata, tijesto malo premijesite i ostavite još sat vremena da odmori i naraste. Dok čekate da tijesto naraste, pripremite nadjev za orahnjaču i makovnjaču.

Nadjev (orahnjača)

5 Sjedinite sastojke

Mljevene orahe sjedinite s limunovim sokom, dodajte šećer, izmiješajte, zatim dodajte kipuće mlijeko. 

Nadjev (makovnjača)

6 Sjedinite sastojke

Mljeveni mak sjedinite s grizom i šećerom, izmiješajte, zatim dodajte kipuće mlijeko. 


7 Ohladite

Obje smjese ostavite 15 do 20 minuta da se ohlade.


8 Razvaljajte tijesto

Tijesto premijesite, razdijelite na četiri jednaka dijela i razvaljajte u pravokutnik dimenzija 35 x 30 cm.


9 Nadjenite tijesto

Tijesto nadjenite tako da stavite pola nadjeva, ali da pri rubovima, na završetku, ostavite prazno. Postupak ponovite s preostalim tijestom, prekrijte i ostavite pola sata da još malo naraste.


10 Pecite

Nakon što je prošlo pola sata, ubacite u hladnu pećnicu, zatim ju namjestite na 175 stupnjeva. Pecite 30 do 35 minuta, zatim prekrijte papirom za pečenje i nastavite peći na istoj temperaturi još 20 minuta.

Pečenje i posluživanje

11 Ohladite i poslužite

Rastopite maslac te njime premažite vruću makovnjaču i orahnjaču. Ostavite da se ohladi, zatim pospite šećerom u prahu i poslužite. 


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.