Hortobágy palačinke

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Hortobágy palačinke
Jedan od savršenih mađarskih specijaliteta koji je zapravo nastao kao marketinški trik - prvi put su predstavljene na briselskom svjetskom sajmu 1958 godine, a nose ime po mađarskoj regiji Hortobágy. Ovi su paketići od palačinki sočni, punjeni mesom i okrunjeni ukusnim umakom od kiselog vrhnja.

Sastojci

Broj porcija
3

Palačinke

130 gglatkog brašna
¼ žličicesoli
2jaja
120 mlmlijeka
120 mlgazirane vode
30 grastopljenog maslaca

Nadjev

400 gjunetine, narezane na kockice
2 žlicemasti
1 glavicacrvenog luka
300 mlkiselog vrhnja
Sol, po ukusu
Crni papar, svježe mljeven
3 žliceslatke crvene paprike
1 žličicabrašna
Peršin, sitno nasjeckan

Priprema

Palačinke

1 Sjedinite sastojke

Prvo pripremite palačinke tako da u većoj posudi sjedinite brašno, sol i jaja. Postepeno dodajte mlijeko, zatim i mineralnu, cijelo vrijeme miješajući pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte maslac, dobro izmiješajte i ostavite smjesu 20-ak minuta u hladnjaku.


2 Pecite palačinke

Zagrijte tavu, dodajte malo ulja i počnite peći palačinke. Neka vam mjera za svaku palačinku bude jedna grabilica za juhu – dodajte na tavu te kružnim pokretima smjesu jednoliko rasporedite po tavi. Pecite ih po 2 minute sa svake strane. Ovako biste trebali dobiti otprilike 12 palačinki.

Nadjev

3 Pržite meso

Kada ste ispekli palačinke, možete pripremiti i nadjev. Meso operite i nasjeckajte na sitnije kockice. Mast zagrijte na tavi te popržite luk dok ne postane proziran, zatim dodajte nasjeckano meso koje ćete pržiti na jakoj vatri, često miješajući, 2 do 3 minute.


4 Pirjajte ostale sastojke

Sklonite tavu s vatre, dodajte papriku, posolite i popaprite, poklopite i vratite na štednjak. Pirjajte na slabijoj vatri dok meso ne omekša nakon čega ćete ga izvaditi iz tave, a masnoću ostaviti u tavi jer će vam kasnije trebati. Meso malo izgnječite vilicom.


5 Pripremite umak

U manjoj posudi sjedinite žličicu brašna i dvije žlice kiselog vrhnja. Dobro izmiješajte, pazeći da ne ostanu grudice, zatim dodajte u tavu s masnoćom od mesa. Zakuhajte, zatim dodajte i ostatak vrhnja i dobro izmiješajte. Odvojite dvije žlice gotovog umaka te umiješajte u meso koje ste prethodno izdrobili vilicom. 


6 Napunite palačinke

Sada već možete uključiti pećnicu na 200 stupnjeva kako bi se zagrijala dok vi punite palačinke. Punite ih smjesom od mesa i vrhnja, a motajte ih tako da ih prvo zatvorite sa strane, onda tek zamotate kako vam nadjev ne bi ispao ili iscurio van. Kako ih punite, tako ih slažite u vatrostalnu posudu, prelijte preostalim umakom od vrhnja i ubacite u pećnicu. 


7 Ispecite

Pecite palačinke dok ne porumene, otprilike 10 minuta. Prije posluživanja ih posipajte nasjeckanim peršinom. Poslužite vruće.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.