Mađarska kuhinja

Mljevena crvena paprika u srcu je mađarske kuhinje i sastavni je dio velikog dijela tradicionalnih specijaliteta. Od bogatih mesnih juha do gulaša i pikantnih umaka.

Mađarska kuhinja
Hortobágy palačinke
(6)
55min

Jedan od savršenih mađarskih specijaliteta koji je zapravo nastao kao marketinški trik - prvi put su predstavljene na briselskom svjetskom sajmu 1958 godine, a nose ime po mađarskoj regiji Hortobágy. Ovi su paketići od palačinki sočni, punjeni mesom i okrunjeni ukusnim umakom od kiselog vrhnja.

Sekeli gulaš
(13)
2h

Ovo je jedno od tradicionalnih mađarskih jela koje se udomaćilo i kod nas. Ako ste ljubitelj kiselog kupusa, dosta vam je sarme, a ovo jelo još niste probali – vrijeme je. Vjeruje se da je sekeli gulaš (mađ. székely gulyás) nastao sasvim slučajno nakon što je mađarski novinar i pisac Székely József vrlo kasno došao u restoran koji mu nije imao ništa drugo za ponuditi osim ostataka gulaša od svinjetine i pirjanog kiselog kupusa, koje su mu, na njegov zahtjev, umiješali. Nastalo slučajno ili ne, ovo je jelo vrlo hranjivo i bogato vitaminom C što ga svakako čini dobrim čuvarom našeg imuniteta.

Mađarska juha od gljiva
(15)
40min

Ova juha je sinonim za bogatstvo okusa – kremasta s laganom notom dima, dozom kiselosti i začinjena različitim začinima. Ugrijat će vas od glave do pete tako da je zdjelica ove ukusne juhe idealna za hladnije dane.

Rigojanči
(8)
1h

Ovaj tradicionalni mađarski kolač napravljen je od dva mekana sloja čokoladnog biskvita premazana pjenastom čokoladnom kremom, glaziran džemom od marelica i rumom te preliven ganacheom od tamne čokolade. Biskvit je nevjerojatno pjenast zbog bjelanjaka koji se dodaju kasnije i male količine brašna u biskvitu. Iako se rigojanči tradicionalno poslužuje u obliku kocke, može se ispeći u bilo kojem obliku, četvrtastom ili okruglom.

Ciganski odrezak
(11)
50min

Za ciganski odrezak bit će vam potrebna svinjetina, a na vama je da se odlučite koji dio mesa ćete koristiti, but, lopatice, krmenadle ili vratinu, a za još ukusnije jelo koristite domaći ajvar.

Čokoladne buhtle
(10)
2h 10min

Donosimo recept za ukusne čokoladne buhtle punjene Nutellom. Priprema ovog recepta je jednostavna, a svježe i mekane buhtle zasigurno će vas podsjetiti na djetinjstvo i bakinu kuhinju.

Knedle sa šljivama
(11)
1h 30min

Recept za tradicionalne okruglice ili knedle sa šljivama, najčešće, se prenosi iz generacije u generaciju, pa tako neki pire krumpir i brašno mijese s uljem ili svinjskom masti, a neki s maslacem. Možete ih puniti šljivama ili pekmezom od šljiva.

Index kuhinja

Ovih slanih kiflica nikad dosta: Kulen, sir, šunka ili prazne, koje su vam najbolje?

Ovih slanih kiflica nikad dosta: Kulen, sir, šunka ili prazne, koje su vam najbolje?

SLANE kiflice super su za druženja jer su jednostavne za napraviti, naročito ako volite mijesiti tijesto, a svi ih vole.
Što peći za Božić? Ovi kolačići su apsolutni hitovi

Što peći za Božić? Ovi kolačići su apsolutni hitovi

UVIJEK je težak izbor što peći za Božić. Imamo super ideje za najljepše kolačiće.
Idemo po dućanima. Kolumbo izazvao hrpu reakcija: "Nekad je bio luksuz"

Idemo po dućanima. Kolumbo izazvao hrpu reakcija: "Nekad je bio luksuz"

NA INDEX RECEPTIMA nastavljamo svakodnevno ići po dućanima u potrazi za novim, zanimljivim i neobičnim proizvodima.