Mađarska kuhinja

Mljevena crvena paprika u srcu je mađarske kuhinje i sastavni je dio velikog dijela tradicionalnih specijaliteta. Od bogatih mesnih juha do gulaša i pikantnih umaka.

Mađarska kuhinja
Hortobágy palačinke
(6)
55min

Jedan od savršenih mađarskih specijaliteta koji je zapravo nastao kao marketinški trik - prvi put su predstavljene na briselskom svjetskom sajmu 1958 godine, a nose ime po mađarskoj regiji Hortobágy. Ovi su paketići od palačinki sočni, punjeni mesom i okrunjeni ukusnim umakom od kiselog vrhnja.

Gulaš od svinjetine s krumpirom
(9)
1h 30min

Jednostavan svinjski gulaš s krumpirom za izdašan obrok na žlicu.

Mađarska juha od gljiva
(16)
40min

Ova juha je sinonim za bogatstvo okusa – kremasta s laganom notom dima, dozom kiselosti i začinjena različitim začinima. Ugrijat će vas od glave do pete tako da je zdjelica ove ukusne juhe idealna za hladnije dane.

Sekeli gulaš
(16)
2h

Ovo je jedno od tradicionalnih mađarskih jela koje se udomaćilo i kod nas. Ako ste ljubitelj kiselog kupusa, dosta vam je sarme, a ovo jelo još niste probali – vrijeme je. Vjeruje se da je sekeli gulaš (mađ. székely gulyás) nastao sasvim slučajno nakon što je mađarski novinar i pisac Székely József vrlo kasno došao u restoran koji mu nije imao ništa drugo za ponuditi osim ostataka gulaša od svinjetine i pirjanog kiselog kupusa, koje su mu, na njegov zahtjev, umiješali. Nastalo slučajno ili ne, ovo je jelo vrlo hranjivo i bogato vitaminom C što ga svakako čini dobrim čuvarom našeg imuniteta.

Ciganski odrezak
(12)
50min

Za ciganski odrezak bit će vam potrebna svinjetina, a na vama je da se odlučite koji dio mesa ćete koristiti, but, lopatice, krmenadle ili vratinu, a za još ukusnije jelo koristite domaći ajvar.

Rigojanči
(8)
1h

Ovaj tradicionalni mađarski kolač napravljen je od dva mekana sloja čokoladnog biskvita premazana pjenastom čokoladnom kremom, glaziran džemom od marelica i rumom te preliven ganacheom od tamne čokolade. Biskvit je nevjerojatno pjenast zbog bjelanjaka koji se dodaju kasnije i male količine brašna u biskvitu. Iako se rigojanči tradicionalno poslužuje u obliku kocke, može se ispeći u bilo kojem obliku, četvrtastom ili okruglom.

Čokoladne buhtle
(10)
2h 10min

Donosimo recept za ukusne čokoladne buhtle punjene Nutellom. Priprema ovog recepta je jednostavna, a svježe i mekane buhtle zasigurno će vas podsjetiti na djetinjstvo i bakinu kuhinju.

Gulaš juha
(7)
3h

Juha s karakterom, tradicionalno je jelo mađarske kuhinje.

Knedle sa šljivama
(12)
1h 30min

Recept za tradicionalne okruglice ili knedle sa šljivama, najčešće, se prenosi iz generacije u generaciju, pa tako neki pire krumpir i brašno mijese s uljem ili svinjskom masti, a neki s maslacem. Možete ih puniti šljivama ili pekmezom od šljiva.

Vinski gulaš
1h

Vinski gulaš je jedno od najpopularnijih jela na žlicu, a zaista ga nije teško pripremiti.

Mađarski kalács s orasima
3h 40min

Mađarski kalács je slatki kruh vrlo sličan briošu i tradicionalno se smatra uskršnjom hranom.

Sekeli gulaš
1h 50min

Da, fini mirisi se šire vašom kuhinjom. Neće biti na odmet da u tom zanosu odamo počast i zaslužniku koji je ovako divno spojio meso, začinsku papriku i kiseli kupus. Bilo to istina ili ne, pronašao sam podatak da zahvalu za ovu kombinaciju moramo odati mađarskom novinaru i piscu Jozsefu Szekelyu. Kažu da je on 1846.g. družeći se sa Sandorom Petofijem okasnio na ručak u jedan restoran gdje se inače njegovo društvo okupljalo. S obzirom da nije imao nekog izbora, kuhara je zamolio da mu zamiješa preostalo pripremljeno jelo i to tako da je sa nešto gustog gulaša zamiješao prženi kiseli kupus. Po toj legendi, idući dan je Petofi zamolio kuhara da i njemu pripremu Szekely gulaš. E pa kad je njima bilo dobro ovo je onda prilika da vi zamiješate sebi jedan.

Index kuhinja

Tiktokerica otkrila na koji joj način kruh ostaje najdulje svjež

Tiktokerica otkrila na koji joj način kruh ostaje najdulje svjež

ZNATE li gdje držati kruh kako bi vam dugo ostao svjež? Nema ništa gore od kruha koji je već drugi dan suh i lošeg okusa, a još je gore ako se na njega uhvati plijesan. Kako biste smanjili otpad u kuhinji i iskoristili cijeli kruh, važno je znati gdje ga je najbolje držati, a za ovaj trik još sigurno niste čuli.
Grci na svadbama razbijaju hrpe tanjura, postoji više vjerovanja zašto to rade

Grci na svadbama razbijaju hrpe tanjura, postoji više vjerovanja zašto to rade

ZNATE li da se u Grčkoj na slavljima razbijaju tanjuri?
Omiljena glumica Audrey Hepburn najviše je voljela ovo jednostavno jelo

Omiljena glumica Audrey Hepburn najviše je voljela ovo jednostavno jelo

GLUMICA i ikona Audrey Hepburn ovo je jelo radila gotovo svakodnevno od namirnica iz vlastitog vrta.