Sekeli gulaš

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Sekeli gulaš
Da, fini mirisi se šire vašom kuhinjom. Neće biti na odmet da u tom zanosu odamo počast i zaslužniku koji je ovako divno spojio meso, začinsku papriku i kiseli kupus. Bilo to istina ili ne, pronašao sam podatak da zahvalu za ovu kombinaciju moramo odati mađarskom novinaru i piscu Jozsefu Szekelyu. Kažu da je on 1846.g. družeći se sa Sandorom Petofijem okasnio na ručak u jedan restoran gdje se inače njegovo društvo okupljalo. S obzirom da nije imao nekog izbora, kuhara je zamolio da mu zamiješa preostalo pripremljeno jelo i to tako da je sa nešto gustog gulaša zamiješao prženi kiseli kupus. Po toj legendi, idući dan je Petofi zamolio kuhara da i njemu pripremu Szekely gulaš. E pa kad je njima bilo dobro ovo je onda prilika da vi zamiješate sebi jedan.

Sastojci

Broj porcija
4
600 g svinjske lopatice
500 g kiselog kupusa
2 srednje velike glavice crvenog luka
4 režnja češnjaka
100 g sušene slanine
svinjska mast
sol, papar, lovorov list
peršinov list, kim
slatka i ljuta mljevena paprika
1 čajna šalica palenta

Priprema

Za početak pripremite namirnice. Meso izrežite na kockice a kiseli kupus operite i narežite na trakice. Crveni luk izrežite na kockice a češnjak usitnite nožem ili ga protisnite. Suhu slaninu izrežite što sitnije.
Na žlici svinjske masti prvo popržite sitno sjeckanu slaninu da se malo zastakli. Na to dodajte meso izrezano na kockice i popržite dok ne promjeni boju. Nakon toga dodajte češnjak, crveni luk i list-dva lovora, popržite to zajedno dok luk ne opusti i dobije staklasti izgled. Za to će vam trebati 5-10 minuta. Dodajte papra po želji. Predlažem da sol ne dodajete do samog kraja jer su slanina i kiseli kupus dovoljno slani. Podlijte masu sa malo vode ili unaprijed pripremljenog temeljca, dodajte i sitno sjeckanog peršinova lista. Meso će te dinstati narednih oko sat vremena uz povremena miješanja. Nastojte to činiti sa što manje tekućine. Dolijevajte je po potrebi.
U ovoj fazi, dok se meso dinsta, možete se zabaviti pripremom priloga. Moj prijedlog je za ovaj recept priprema palente. U jednoj posudi ukuhajte vodu. Kod pripreme palente vodite se omjerom 1:4 u korist vode. Dakle, za ovu prigodu ukuhajte 4 šalice vode koju ste začinili sa prstohvatom soli. Kada voda ukuha u nju polagano ulijte šalicu palente tako da je pri tome dobro izmiješate pjenjačom. Za daljnje miješanje koristite kuhaču. Palentu kuhajte na željenu gustoću, imajte u vidu da ona još kasnije hlađenjem postaje gušća. U palentu, po želji, možete dodati malo maslaca.
Kada je meso dovoljno omekšalo a prilog je pripremljen, na tavi na malo masti popržite na trake izrezani kupus. Dopustite mu da se malo karamelizira i dobije zlatno–smeđu boju, po potrebi podlijte sa malo vode i dodajte kima po želji. Dinstajte dok tekućine ne ispare.
Paralelno s fazom prženja kupusa u meso dodajte 2 čajne žlice slatke mljevene paprike i po želji ljute te to promiješajte. Po potrebi dodajte tekućine i nakon oko 5 minuta probajte okuse. Sad bi trebali dobiti onaj tradicionalni okus gulaša a po potrebi još zaljutite ili poparite. Kada ste to postigli, u masu od mesa umiješajte prženi kiseli kupus.
Nakon par minuta sjedinit će se okusi. To je trenutak kada je potrebno provjeriti okuse i gustoću jela. Po potrebi jelo doradite začinima i ako je potrebno dodajte tekućine. Sada je trenutak da eventualno dodate soli. Kada izbalansirate okuse i gustoću završite jelo.
Poslužite vaš Sekeli gulaš uz pripremljenu palentu i uz kiselo vrhnje ili svježi sir.
Čaša dobro rashlađenog Traminca neće biti na odmet. 
Dobar tek!
Gastro Lega
Gastro Lega
bloger