Mađarski kalács s orasima

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Mađarski kalács s orasima by Shutterstock Shutterstock

Mađarski kalács je slatki kruh vrlo sličan briošu i tradicionalno se smatra uskršnjom hranom.

Sastojci

Broj porcija
32

Tijesto

120 mlmlijeka
18 gsuhog kvasca
65 gšećera
500 gprosijanog brašna
230 gmaslaca, sobne temperature
korica 1 limuna
5žumanjaka, sobne temperature
60 mlkiselog vrhnja, sobne temperature

Nadjev

680 gmljevenih oraha
200 g šećera
110 ggrožđica, nasjeckanih
30 mlruma ili brandyja (možete koristiti i sok od naranče)
80 mltoplog mlijeka
1bjelanjak, istučen
1jaje, istučeno (za premaz)

Priprema

1Pripremite tijesto

Zagrijte mlijeko u loncu dok ne postane mlako. Ulijte mlijeko u posudu za miješanje.


Dodajte kvasac i pola žličice šećera, te ostavite da se kvasac zapjeni, oko 10 minuta.


Dodajte maslac i jedan po jedan žumanjak, miješajući dok se sve ne sjedini.


Dodajte preostali šećer, limunovu koricu i kiselo vrhnje te sve zajedno dobro izmiksajte.


Tijesto možete umijesiti i ručnim miješanjem s drvenom kuhačom, a potom čistim rukama. Ako miješate rukama, mijesite dok tijesto ne postane glatko i ne prestane vam se lijepiti za ruke.


Malo po malo dodajte brašno te miksajte na srednje niskoj brzini. Povremeno zaustavite mikser, odvojite tijesto od stijenki posude i promiješajte, kako bi se svo brašno dobro sjedinilo.


Nastavite miksati na niskoj brzini dok se tijesto ne sjedini. Tijesto bi trebalo biti mekano i podatno. Ako je još uvijek malo ljepljivo, dodajte žlicu po žlicu dodatnog brašna dok tijesto ne postane podatno i prestane se lijepiti za ruke.


2Ostavite tijesto da se diže

Oblikujte tijesto u kuglu, nauljite ga biljnim uljem i premjestite u zdjelu.


Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči (oko 60 do 90 minuta).


3Pripremite nadjev

U manjoj posudi pomiješajte orahe, šećer, grožđice, rum i mlijeko dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Ostavite sa strane.


4Složite kalacs

Stavite grijati pećnicu na 165 stupnjeva. Obložite dva lima za pečenje papirom za pečenje.


Podijelite tijesto na 4 loptice. Na lagano pobrašnjenoj površini (samo ako je potrebno kako se tijesto ne bi lijepilo), razvaljajte prvu lopticu u pravokutnik dimenzija 23 x 33 cm. Pokrijte preostalo tijesto krpom dok radite sa svakom lopticom, kako se tijesto ne bi osušilo.


Razmažite četvrtinu nadjeva na površinu razvaljanog pravokutnika, ostavljajući od oko 1 cm od ruba tijesta bez nadjeva.


Zamotajte tijesto, počevši od duljeg kraja pa pomoću razmućenog bjelanjka zalijepite rubove tijesta.


Dobiveni zamutaljak položite s rubom prema dolje na pripremljeni lim za pečenje. Na svaki lim za pečenje idu po dvije rolice.


Ponovite postupak sa preostale tri loptice tijesta.


5Ostavite da se diže

Rolice labavo pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se dižu 45 minuta.


6Ispecite u pećnici

Premažite cijele rolice tučenim jajetom.


Pecite na 165 stupnjeva, jedan po jedan lim za pečenje, dok rolice ne postanu lagano zlatne boje, otprilike 40-45 minuta.


7Poslužite

Nakon pečenja, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se hlade na rešetki oko 15 minuta.


Po želji, pospite šećerom u prahu, narežite na kriške i poslužite tople ili na sobnoj temperaturi.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.