Torta od maka, vanilije i šumskog voća

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Torta od maka, vanilije i šumskog voća by Ivana Basarac Ivana Basarac
Torta od maka, vanilije i šumskog voća by Ivana Basarac Ivana Basarac

Ova torta je složena od sočnog biskvita obogaćenog makom, osvježavajućeg sloja šumskog voća i kreme od vanilije. Svaki sastojak doprinosi jedinstvenom okusu i teksturi torte. Uživajte u svakom zalogaju ove jedinstvene kombinacije okusa!

Sastojci

Broj porcija
10

Krema od vanilije

6 gmljevene želatine
400 mlmlijeka
4žumanjka
120 gšećera
40 ggustina
35 gmaslaca
1½ žličiceekstrakta ili paste od vanilije
150 mlvrhnja za šlag (mliječnog)

Biskvit

4jaja
140 gšećera
1 paketićvanilin šećera
50 mlmlijeka
40 gglatkog brašna
180 gmljevenog maka
6 gpraška za pecivo

Sloj od šumskog voća

350 gsmrznutog šumskog voća
80 gšećera
35 ggustina
50 mlhladne vode

Priprema

1Pripremite kremu

Želatinu pomiješajte s 3 žlice hladne vode.


Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom, dodajte gustin i malo hladnog mlijeka.


Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja i u tankom mlazu ga ulijte u žumanjke.


Kuhajte smjesu na srednje jakoj vatri dok ne dobijete kremu čvrstoće pudinga.


Umiješajte pripremljenu želatinu i maslac, kremu istresite u plitku posudu, pa prekrijte prijanjajućom folijom. Ohladite najprije na sobnoj temperaturi, zatim u hladnjaku 2-3 sata.


Ohlađenoj kremi dodajte pastu ili ekstrakt vanilije i tučeno vrhnje za šlag.


2Pripremite biskvit

Odvojite bjelanjke od žumanjaka.


Bjelanjke s prstohvatom soli izradite u čvrsti snijeg i ostavite sa strane.


Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom, dodajte mlijeko i prosijane suhe sastojke.


Umiješajte izrađeni snijeg.


Smjesu rasporedite u dva kalupa promjera 18 centimetara i pecite na 180°C oko 15 minuta.


Ohlađenim biskvitima odstranite gornju koricu i prerežite ih na pola.


3Pripremite sloj od šumskog voća

Voće kuhajte zajedno sa šećerom i limunovim sokom dok ne omekša.


Zatim maknite sa štednjaka, pa umiješajte gustin razmućen u hladnoj vodi. Vratite na štednjak i nastavite kuhati još 2-3 minute. Ohladite prije upotrebe.


4Složite tortu

Postavite prvi biskvit na dno posude ili kalupa za tortu. Preko biskvita ravnomjerno rasporedite sloj od šumskog voća. Preko sloja od šumskog voća nanesite kremu od vanilije.


Nastavite ponavljati ovaj obrazac sve dok ne potrošite sve biskvite i kreme.


Tortu ohladite preko noći u hladnjaku i ukrasite po želji.