Torta Castella

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
1h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Torta Castella by Shutterstock Shutterstock

Počastite se ovim iznimno sočnim biskvitom koji se priprema od samo 4 sastojka.

Sastojci

Broj porcija
15

Torta

6jaja
200 gšećera
200 gbrašna
80 mlmeda
2 žlice + 1½ žličicetople vode

Sirup od meda

1 žlicameda
1½ žličicetople vode

Priprema

1Pripremite tijesto

Dvaput prosijte brašno.


Dodajte toploj vodi med i dobro izmiješajte.


Na mikser pričvrstite metlicu. Stavite jaja u posudu miksera i energično ih tucite dok se ne sjedine.


Dodajte šećer.


Tucite jaja i šećer na visokoj brzini 5 minuta. Ako tučete jaja ručnim mikserom, trebat će vam više vremena. Jaja će se četverostruko povećati u volumenu. Tekstura će biti gusta, a boja blijedo žuta. Kada zaustavite mikser i podignete metlicu, smjesa bi trebala padati u vrpcama.


Dodajte med u smjesu s jajima i miješajte na niskoj brzini dok se ne sjedine, oko 30 sekundi.


Dodajte brašno u tri navrata. Dodajte prvu trećinu brašna i miješajte na niskoj brzini 15 sekundi. Zatim dodajte još jednu trećinu i miješajte još 15 sekundi. Naposljetku, dodajte preostalu količinu i miješajte dok se sve ne sjedini, oko 1 minutu. Ne miješajte previše.


2Pripremite kalupe

Izrežite papir za pečenje tako da odgovara kalupima. Trebat će vam dva kalupa za kruh (22 x 11 x 7 cm). Ako su vam kalupi manji, dodajte višak smjese u još jedan manji kalup koji ćete peći nešto kraće.


Nauljite kalupe pa ih obložite papirom za pečenje. Ako papir za pečenje ne lijepi, nanesite više ulja, ravnomjerno ga rasporedite kistom i ponovno stavite papir za pečenje.


3Ulijte smjesu u kalupe

Ulijte smjesu u kalupe, otprilike do 80% visine.


Pomoću ražnjića, nacrtajte cik-cak liniju kroz smjesu kako bi uklonili zračne mjehuriće u smjesi.


Poravnajte smjesu tako da svaki kalup držite 5 cm iznad radne površine i nekoliko puta ga spustite ravno na površinu. Ovim postupkom ćete osloboditi zračne mjehuriće.


4Ispecite u pećnici

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160ºC 35 do 40 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđi i čačkalica ubodena u sredinu izađe čista.


Isključite pećnicu, ostavite vrata pećnice malo otvorena nekoliko minuta. Zatim izvadite kolače. Kada su gotovi, strane kolača će se malo odvojiti od kalupa, površina će biti ravan i osjetit će se spužvasto pod prstima.


5Nanesite sirup

Kako biste napravili medni sirup, pomiješajte med i toplu vodu u zdjeli.


Odmah premažite vrhove vrućih kolača mednim sirupom pomoću kista za pečenje.


6Ohladite preko noći

Za svaki kolač, stavite list plastične folije na radnu površinu. Izvadite vruće kolače iz kalupa i stavite ih vrhom prema dolje na plastičnu foliju.


Nježno ogulite papir za pečenje i odmah zamotajte kolače u plastičnu foliju kako bi zadržali vlagu.


Pustite kolače da se ohlade na sobnoj temperaturi. Zatim, stavite zamotane kolače u hladnjak i ostavite ih preko noći, s gornjim dijelom okrenutim prema dolje. Ovo će pomoći kolačima da dobiju finu i sočnu teksturu.


7Poslužite

Izvadite kolač iz hladnjaka i pustite da dođe na sobnu temperaturu.


Izrežite četiri strane kolača oštrim nožem za kruh. Zatim izrežite na šnite debljine 2 do 2,5 cm (dobit ćete ukupno 7-8 šnita).


Poslužite s čajem ili kavom.


8Skladištenje

Za kasnije, zamotajte pojedinačne komade u plastičnu foliju. Možete ih čuvati na sobnoj temperaturi 3-4 dana, 5-7 dana u hladnjaku ili 1 mjesec u zamrzivaču.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.